latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:28 | Аутор: РТРС

Београд: Промовисана књига "Ко лепи сан"

На штанду Републике Српске на 59. међународном сајму књига у Београду данас је промовисана књига "Ко лепи сан" Надежде Лазаревић Ковачевић. Ово дјело, које је објавила "Бесједа", свједочи о златном добу грађанске Бањалуке од 1929. до 1941. године.

Књига Надежде Лазаревић Ковачевић доноси дух Бањалуке из периода Врбаске бановине, кроз колаж сачињен од сјећања потомака породица које су тада живјеле у Бањалуци и архивске грађе, са обиљем фотографија.

- Ова књига показује једно грађанско, друго лице Бањалуке, која је послије Отоманске империје, у периоду Краљевине израсла од једне касабе у озбиљан средњоевропски град и тад су постављене контуре грађанског друштва, грађанске заједнице и Бањалуке као града, рекао је Ненад Новаковић, издавач.

Ауторка је фактографским подацима удахнула душу и топлину, дајући слику живота града и кроз директна свједочења оних који памте Бањалуку тог времена.

- Тај раст и развој Бањалуке је она регистровала од оног како су дјеца учила, како су се васпитавала, како се опходило према култури живљења, нарасло је позориште – то позориште је потпуно окренуло другачије гледање, поимање живота и свијета, нагласио је Лука Кецман, декан Академије умјетности у Бањалуци.

Ауторка је обимну грађу сажела у лијепу причу, спајајући историографске, културолошке и литерарне елементе на готово филмски начин, што отвара могућност да ово дјело у будућности буде преточено у покретне слике.