latinica  ћирилица
30/10/2014 |  17:03 | Аутор: СРНА

ЦИК: Усвојена жалба СНСД-a, Савеза за промјене дјелимично

ЦИК БиХ усвојио је жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а о утврђивању резултата општих избора и наредила ново бројање гласачких листића и утврђивање резултата кандидата СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, кандидата ове коалиције за предсједника Српске Милорада Додика и кандидата СНСД-а за Народну скупштину.

Ново бројање гласачких листића за Цвијановићеву биће обављено на бирачком мјесту у Зворнику, те за Цвијановићеву и кандидата Странке праведне политике Горана Змијањца на редовном бирачком мјесту у Угљевику.

Поновно бројање биће обављено и за Милорада Додика и независног кандидата Милка Стојановића за ниво предсједника Српске у Зворнику на три редовна бирачка мјеста, те на по једном бирачком мјесту у Лопарама и Требињу.

Поновно бројање биће обављено за кандидате СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице девет на по једном бирачком мјесту у Вишеграду и Оштрој Луци.

ЦИК је усвојио захтјев коалиције Савез за промјене у дијелу који се односи на поновно бројање гласачких листића на бирачким мјестима Средња Марићка у Приједору, Велика Обарска у изборној јединици Бијељина и Гребин у Вишеграду.

Главном центру за бројање наређено је да изврши поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске и то за кандидата Савеза за промјене Огњена Тадића и кандидата коалиције Домовина Рамиза Салкића у Бијељини и Приједору, а у Вишеграду за Тадића и кандидата А-СДА Сејфудина Токића.

Одбијен је као неоснован захтјев Савеза за промјене да поновно буду пребројани сви гласачки листићи за предсједника и потпредсједнике Српске са редовних бирачких мјеста и вјештачење неважећих листића.

ЦИК БиХ одбио је више захтјева за поновно бројање гласачких листића за разне нивое као неосноване или зато што су их поднијела неовлаштена лица.

На све данашње одлуке ЦИК-а може бити уложена жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ посредством ЦИК-а БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке, односно закључка.

Због тога ће ЦИК БиХ радити за дане викенда тако да ће примати жалбе и припремати изјашњења за Суд БиХ.