latinica  ћирилица
30/10/2014 |  18:54 | Аутор: РТРС

В.Радић: Нема превоза за српске ученике?

У Великом Радићу, код Босанске Крупе, данас су протестовали родитељи ученика гдје је настава прекинута због тога што још није организован превоз ђака. Ријеч је углавном о Србима повратницима, који размишљају да напусте Федерацију БиХ.
дјеца - Фото: ФОНЕТ
дјецаФото: ФОНЕТ

У Великом Радићу прије рата живјело је 136 домаћинстава, а вратило се њих осамдесетак. У подручној школи ове школске године има 23 ученика од првог до петог разреда. 

Наставу у подручној школи у Великом Радићу похађају ученици из неколико подгрмечких села. Многи од њих путују и више од 15 километара. До сада су се углавном превозили школским аутобусом. Посебна прича је неорганизован превоз ученика од петог до осмог разреда и оних који иду у средњу школу у Босанску Крупу.

- Претходних дана имали смо проблем, јер није било дрва за огријев. Ако се не ријеши проблем са превозом не знам шта ћемо - истакла је Ивана Бероња, предсједница Савјета родитеља у школи у Великом Радићу.

Младен Лонић, из Великог Радића, каже да је он 1999. године организовао повратак Срба у Радић и сусједна села.

- 2001. године овдје су кренула четири ученика, дошло је до 45. У задње вријеме 5-6 ученика се иселило. Мислим да ово није добра порука за БиХ - каже Лонић који је и посланик у Скупштини Унско-санског кантона.

Иако су родитељи добили обећање да ће проблем бити ријешен, прибојавају се да ће све остати на обећањима.

- Мислим да ће овај проблем бити ријешен. Мислим да је пропуст направио министар образовања Санско-снског кантона - сматра Хусеин Герзић, предсједник СО Босанска Крупа.

Потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић рекао је да ако надлежни испуне обећање, већ сутра би требало да почне настава.

- Не могу да вјерујем да директор као одговорна особа неће извршити оно што је данас изјавио - додао је Пударић.

А управо Идриз Мушељић, диркетор Прве основне школе у Босанској Крупи у чијем саставу је и подручна школа у Великом Радићу, данас је у неколико наврата поменут да је главни кривац зашто је обустављен превоз ђака.

Осим њега, прозван је и Дарио Јурић, актуелни министар образовања у Унско-санском кантону. Истакнуто је да је својим мјерама допринио да многе подручне школе у овом кантону, гдје живи српско становништво, у протеклих неколико година буду затворене.