latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:11 | Аутор: РТРС

Ко су изборни губитници у Српској?

Ко је побиједио на општим изборима, потпуно је јасно. И док побједници праве рачуницу, много је оних који немају шта да саберу, јер нису освојили ниједан глас.

Немају се чиме похвалити ни лидери малих странака формираних непосредно прије избора. Изборни дебакл доживјели су како саме странке тако и њихови предсједници који су да апсурд буде већи били гласни само у критикама.

Коалиција “Борци за нову политику” у цијелој Српској добила је само 3. 385 гласова или свега пола процента гласова. Разлога за славље нема ни лидер Српске алтернативе и бивши директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Тихомир Глигорић освојио је само 486 гласова. Али није разочаран.

- На то смо поносни. То је мала али значајна критична маса зато што никоме нисмо плаћали, имали смо скромну кампању, рекао је Глигорић.

Лидер Савеза за нову политику формираног неколико мјесеци прије избора прошао је још лошије. Бивши директор Фонда ПИО Зоран Мастило добио је повјерење само 349 бирача. О изборном дебаклу није желио. Након што је пристао да да изјаву, више нам се на телефон није јављао.

Уз Ацу Прелића нису стали ни сви борци које је предводио на протестима прије пар мјесеци. Добио је подршку 256 бирача.

- Генерално сам задовољан са успјехом странке, јер је наш циљ био рушење ове Владе, додао је Прелић.

Да је тешко срушити власт увјерили су се и њени највећи критичари. Економски аналитичар Дамир Миљевић добио је само 101 глас. Странка његовог колеге Алексе Милојевића, Снага Српске у цијелој Српској прикупила је свега 1 785 гласова.

- Очекивао сам да ћу много више гласова освојити. Не ја само, већ све ове нове партије које су регистроване, додаје Милојевић.

Међу највећим изборним губитницима јесте и странка Емила Влајкија, чији су кандидати за посланике у цијелој Српској једва освојили 484 гласа.

Разочарење су доживјели и кандидати за посланике окупљених око Херцеговца Небојше Вукановића. Сви саговорници кривца због лоших резултата виде у злоупотребама током избора. Аналитичари сматрају: ко губи - има право да се љути.

- Представљају теоретски примјер “Пацовских” странака које улете, мало глођу бирачко тијело и нестану. Оне се не појављују први пут већ први и посљедњи, истакао је Гостимир Поповић политички аналитичар.

Мале странке, кажу аналитичари, покушаће направити неред и на сим наредним изборима. Али, од њих неће бити користи - што најбоље говоре изборни резултати.