latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:17 | Аутор: Агенције

Израел повукао амбасадора послије шведског признања Палестине

Израел је повукао свог амбасадора из Стокхолма "ради консултација", након што је Шведска признала Палестину.

"Овај потез одражава нашу иритираност овом одлуком која ни на који начин не доприноси поновном покретању мировних преговора", изјавио је за агенцију АФП портпарол израелског министарства Емануел Нахшон.

Влада Шведске саопштила је да је признала палестинску државу, нешто мање од мјесец дана након што је најавила тај корак.

Шведска, чланица Европске уније, овом одлуком придружила се само двјема западноевропским земљама, Мaltи и Кипру, које су званично признале палестинску државу.

Министарка спољних послова Шведске Маргот Валстром изјавила је да се Шведска одлучила на тај потез зато што су "критеријуми међународног права" испуњени, наводећи да постоји "територија, народ и влада".

Министар спољних послова Израела Авигдор Либерман изјавио је да је одлука Шведске да призна палестинску државу "за жаљење" и да ће само ојачати екстремистичке елементе и палестинску политику одбијања.

"Шведска влада мора да схвати да су односи на Блиском истоку далеко комплекснији од самосклапајућег намјештаја ИКЕА, и да морају да дјелују са одговорношћу и осјетљивошћу", рекао је Либерман