latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:26 | Аутор: РТРС

Бошњаци постали Срби због власти!?

У сјени постизборне математике, вијест да су се двојица кандидата Босанске странке, Харис Плехо и Расим Смајић изјаснили као Срби да би могли бити изабрани у федерални Дом народа. У ЦИК-у БиХ кажу да су немоћни да спријече овакве и сличне случајеве. Славиша Михајловић актуелни делегат СНСД у Клубу Срба федералног Дома народа каже да се изјашњавањем Бошњака као Срба зарад уласка у законодавна тијела, обесмишљава БиХ.

Харис Плехо, један од двојице потенцијалних Срба у Дому народа ФБиХ, каже да ће ако буде изабран радити за опште добро, а не само српског народа. Одбацује наводе да је новац разлог "потенцијалног преобраћања" у Србина.

- И осталим медијима сам рекао да не могу ни да потврдим, ни да демантујем, та питања. Када буде Скупштина кантона, односно када буде бирање делегата, биће свима јасно - рекао је Харис Плехо, посланик БОСС у Скупштини Кантона Сарајево.

У ЦИК БиХ су нам потврдили да су се Харис Плехо и Расим Смајић изјаснили као Срби, али да то није усамљен случај. Плехо је актуелни одборник у Градском вијећу Сарајева из реда осталих, што говори о лакоћи мијењања "националних" дресова.

- Сада имамо ситуацију да је у Градском вијећу Сарајева изабран из реда осталих, а истовремено биће изабран у федерални Дом народа као Србин. То би могло личити на оно што се зове популарно - инжињеринг - истакао је Бранко Петрић, члан ЦИК БиХ.

У конкретном случају, ЦИК БиХ су везане руке - може да констатује, али не и да спријечи изборни инжењеринг, јер је демократско право сваког човјека је да се изјасни о својој националној припадности.

Политички представници Срба у Федерацији биХ кажу да је ово само наставак онога што је прије четири године почео СДП бирајући "своје Србе" у федерални Дом народа.

- То је формула по којој БиХ не смије функционисати. Мислим да је вријеме да се договарамо, да политичке партије ко год да чини власт у наредне четири године мора да изабере своје легитимне представнике. Драго ми је да постоје Бошњаци који желе да се врате својим коријенима и ја их позивам да то у што већем броју ураде - додао је Славиша Михајловић,  делегат СНСД у Клубу Срба у Парламенту ФБиХ.

Да ли је у њима прорадио давно загубљени српски ген или просто користе чињеницу да је српски народ у ФБиХ сведен на статистичку грешку, тек изјашњавањем да су Срби, управо Бошњаци до апсурда доводе БиХ за коју се толико залажу.