latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:55 | Аутор: РТРС

Пјесници говорили у "Башти сљезове боје"

На штанду Републике Српске на Сајму књига у Београду, вечерас је одржано традиционално књижевно вече "Стиховима кроз башту сљезове боје", гдје је своје стихове говорило готово 50 пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

Пјеснички сусрет, четврти по реду, отворио је пјесник Рајко Петров Ного, који је подсјетио на суморну смрт великог књижевника. Ного је рекао да је Бранко Ћопић био велики писац на начин као што су били велики руски писци, те да је пред смрт патио од маније гоњења, због свог сензибилитета и своје моћи уживљавања у живот људи.

Своје стихове и текстове су говорили и Љубивоје Ршумовић, Гојко Ђого, Драган Лакићевић, Милован Витезовић, Ранко Рисојевић и остали пјесници.

Књижевној вечери присуствовао је министар Републике Српске за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, док је један од учесника вечери био и потпредсједник Српске Емил Влајки. "Јако је добра организације и све похвале Представништву Републике Српске у Београду", рекао је Видовић који је захвалио свима који су промовисали штанд Српске.

Током претходих сајмова књиге у Београду, на штанду Републике Српске одржане су три књижевне вечери - на Вишеградском мосту, код Андрићеве књиге и код Стуба истине.