latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:18 | Аутор: СРНА

Лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а данас о формирању власти

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће на састанку руководстава СНСД-а, ДНС-а и СП-а данас у Зворнику, који је наставак састанка од прије неколико дана на Мраковици, бити ријечи о договору о формирању Народне скупштине и Владе Републике Српске.

Додик је изјавио да је заједничка жеља коалиционих партнера СНСД-а, ДНС-а и СП-а да што прије буде формирана нова структура власти у Српској.

"Мислим да ћемо разговарати и о томе ко би и одакле би могао да буде кандидат за мандатара за састав Владе. Није пристојно да то име помињем зато што ћу као предсједник Српске бити у уставној обавези да то предложим тек онда када будем инаугурисан", рекао је Додик за БХТ један.

Он је поновио да СНСД има кандидате за мандатара за састав нове Владе Српске и указао на чињеницу да СНСД-у у коалицији у процентима припада највећи дио власти.

"Нама припада око 70 одсто министарских мјеста и других позиција у структури власти, али ми нисмо инсистирали на том принципу него на политикама које смо усаглашавали и које ћемо наставити да усаглашавамо - да потврдимо неке старе политике, утврдимо неке нове и онда ћемо да тражимо људе који ће моћи да проведу те политике", појаснио је Додик.

Одговарајући на питање да се у јавности Српске могу чути наводи да је Савез за промјене Социјалистичкој партији обећао премијерско мјесто, те да је та понуда врло прихватљива за тог СНСД-овог коалиционог партнера, Додик је одговорио: "Па, нек` иду онда с њима!"

Говорећи о евентуалном учешћу коалиције "Домовина" у власти у Српској, актуелни предсједниик Републике Српске који ће ту дужност обављати и наредне четири године истакао је да коалиција СНСД-ДНС-СП има већину и да им за формирање власти не недостаје ничији глас.

"Евентуални улазак представника СДА у власт Српске искључиво ће зависити од аранжмана на неким другим нивоима, а не од наше потребе да унутра буде неко зато што нам фали нечији глас", рекао је Додик.

Додик је поновио став да ће будући предсједавајући Савјета министара БиХ свакако бити Бошњак.

"Она политичка групација или партија која буде ушла у заједништво са СНСД-ом и ХДЗ-ом БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ из бошњачког народа даће Бошњака за предсједавајућег Савјета министара БиХ и ми ћемо то поштовати. Ако је то СДА, онда ће она дати, ако је то Радончић, онда ће он одредити све", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, базични принцип је да ће партије које формирају власт у Федерацији БиХ /ФБиХ/ одредити структуру власти на нивоу БиХ.

"Кад је ријеч о бошњачком народу то остаје да се тек профилише. У ФБиХ постоји одређена потреба да се профилишу политички представници бошњачког народа, који, у заједништву са ХДЗ-ом, треба да изгради нову структуру власти. Ту ће бити дефинисани и они који су партнери за заједнички ниво власти", сматра Додик.

Напомињући да су СДА и Бакир Изетбеговић изборни побједници, Додик наводи да постоје и неке друге могућности у формирању власти.

Према његовом мишљењу, предсједник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић има потпуни политички легитимитет добијен на изборима, и то треба цијенити и поштовати.

"Не мислим да би он био вишак у свему томе. Мислим да би Радончић могао да допринесе доброј динамици, могао би да допринесе успјеху рада органа гдје се налазе његови представници", навео је Додик.

Он није незадовољан ранијим радом са Радончићем, али појашњава да је однос између Радончићеве партије и СДП-а БиХ био одлучујући кад је ријеч о Радончићевом учешћу у заједничким институцијама БиХ.

Додик напомиње да је важно да буде успостављена политичка структура субјеката који партиципирају у властима на нижим нивоима до нивоа БиХ и да је то полако већ видљиво.

"Треба се окренути чињеници која је данас видљива, а то је да се неки костур и основа власти на нивоу БиХ већ успоставила потврдом савезништва ХДЗ-а и СНСД-а, гдје је јасно речено да ћемо ми заједно ићи на сва мјеста гдје имамо заједничке политике и заједничке кандидате. Данас је више него икада јасно, него што је можда било јуче, јер је било разних спекулација, да ХДЗ и СНСД неће један без другог наступати у заједничким институцијама", навео је Додик.

Он је поновио да су ХДЗ и СНСД потврдили да су незаобилазни фактори на нивоу БиХ. "Ми ХДЗ доживљавамо као јединог саговорника у политичкој структури хрватског народа. Како разумијем, а то нам је речено, и ХДЗ на исти начин доживљава и СНСД и неће преговарати са неким другим представницима политичких партија из српског народа о неким стварима", нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву предсједника ПДП-а Младена Иванића да ће он као будући члан Предсједништва БиХ из Републике Српске одиграти велику улогу у избору предсједавајућег Савјета министара БиХ и да ће он одредити српске представнике у Савјету министара, Додик је рекао да је састанак представника СНСД-а и ХДЗ-а у Мостару демантовао Иванићеву могућност да он то одлучи.

"Кад се упусти у процедуру увидјеће да од њега не зависи ко ће бити предсједавајући Савјета министара БиХ", истиче Додик, који вјерује да је таква Иванићева изјава усмјерена ка томе да смири његове коалиционе партнере који су изборни губитници.

Он не спори Иванићев изборни легитимитет и легалитет као представника Републике Српске. "Али, ако Иванић претендује да представља српски политички корпус, онда морам да кажем да је Жељка Цвијановић добила 26–27 хиљада српских гласова више од њега и да су његову побједу омогућили бошњачки гласови", додао је Додик.