latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:29 | Аутор: РТС

Љекари из Србије прегледали Шешеља и Хаџића

Расим Љајић каже да би љекарски тим који је прегледао Војислава Шешеља у Хагу сутра требало да се врати у Београд и поднесе извјештај о његовом здравственом стању. Шеф правног тима за одбрану лидера радикала Зоран Красић сматра да Шешељ нема одговарајућу и благовремену здравствену заштиту.

Предсједник Националног савјета са сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић је у емисији "Да можда не" напоменуо да је тиму љекара с доктором Милованом Бојићем на челу у Хагу показан снимак метастазе на јетри Војислава Шешеља.

Љекари ће сутра имати и састанак у Секретријату трибунала а потом ће се, према ријечима Љајића, вратити у Србију и поднијеће извјештај о здравственом стању лидера радикала. "Након тога видећемо шта ћемо предузети", рекао је Љајић.

Напоменуо је да трошкове пута у Хаг љекара из Србије које је изабрао Војислав Шешељ овог пута плаћа држава.

"Према Закону о сарадњи са Хашким трибуналом окривљени имају право на помоћ љекара из Србије о свом трошку, али овог пута те трошкове плаћамо ми", рекао је Љајић.

Истакао је да су љекари прегледали и оптуженика Горана Хаџића, јер је и његово стање доста озбиљно и најавио да ће "извршити притисак да се учини све да му се помогне".

Љајић је оцијенио да нема оправдања за поступак Трибунала који Шешељу током 12 година колико је већ у притвору не доноси ни првостепену пресуду, са читавом лепезом изговора.

Очекује да ће пресуда Шешељу бити донијета до јуна идуће године.

Шеф правног тима за одбрану лидера радикала Зоран Красић рекао је у истој емисији да Шешељ нема одговарајућу и благовремену здравствену заштиту.

Рекао је да радикали траже да му се обезбиједи одговарајућа здравствена заштита или да ће у супротном 8. новембра отићи у Хаг да протестују и траже да Шешеља пусте на слободу.

"Данас му је хитно потребна слобода да дође кући и да му се овдје пружи адекватна здравствена заштита", рекао је Карсић и додао да је Шешељ невина особа.

"Суђење му је завршено 12. марта 2012. и не постоји ниједан разлог за задржавање у притвору", навео је Красић.

Рекао је да су у Хашком трибуналу извјештај ултразвука који су показали Шешељу прекрили бијелим папиром на мјесту на коме је била написана дијагноза.

Красић је навео да је Хашки трибунал још 2006. тражио од Шешељеве супруге Јадранке да послије посјета супругу не обавјештава јавност о његовом здравстевном стању, што од других није тражено.