latinica  ћирилица
31/10/2014 |  10:40 | Аутор: Агенције

Нискокалорични заслађивачи као алтернатива код дијабетеса

Жеља за слаткишима и разумијевање избора када је у питању исхрана само су неке од кључних тачака о којима су расправљали свјетски мултидисциплинарни стручњаци на панелу симпозијума чији је домаћин било Међународно удружење произвођача и корисника заслађивача (ИСА) у оквиру 8. Конференције Европског савеза удружења дијететичара одржане у Атини.
Заслађивачи - Фото: flickr.com
ЗаслађивачиФото: flickr.com

Професор Антонис Зампелас с Универзитета Уједињених Арапских Емирата и Пољопривредног универзитета у Атини, и доктор Двејн Мелор с Универзитета у Нотингему били су модератори дебате под називом “Нискокалоријски заслађивачи - Избор од фундаменталне важности при контроли тјелесне тежине и дијабетеса“ која се бавила изазовима и заблудама које се тичу употребе нискокалоријских заслађивача, као аутентичне алатке и помоћи онима који траже здраве алтернативе.

Доктор Френс Белил с Универзитета у Паризу подјелила је резултате њеног најновијег прегледа литературе који покрива период од преко 30 година научног рада и бави се слатким укусом у свакодневном животу, као и предностима нискокалоријских заслађивача код људи који воде рачуна о одржању тјелесне тежине.

"Докази упућују на то да нискокалоријски заслађивачи не увећавају жељу за слатким, и да је мање вјероватно да ће људи који користе нискокалоријске заслађиваче у исхрани имати жељу за слатким и превеликим уношењем слатке хране", каже докторка Франс Белил која је такође додала да “многи стручњаци вјерују да храна са нискокалоријским заслађивачима често може да задовољи нашу природну жељу за слатким тако да неће бити потребе да слатко тражимо у другој храни“.

Говорећи од најновијим студијама и метаанализама о мршављењу и контроли тјелесне тежине, професор Џејсм Хил с Универзитета у Колораду нагласио је важност доручка, физичке активности и замјене слатких пића пићима без калорија када је у питању очување тјелесне тежине, судећи по подацима Националног регистра за контролу тјелесне тежине.

Осврнувши се на најновије клиничко истраживање које је проучавало унос воде и дијеталних напитака на губитак тјелесне тежине, професор Хил је рекао да “људи који су на дијети, а пију дијеталне напитке као и воду губе мало више на тјелесној тежини, али статистички гледано тај губитак је значајан, у односу на оне који само пију воду.“

“Као група, људи који пате од дијабетеса су међу најредовнијим потрошачима нискокалоријских заслађивача,“ каже доктор Аимилиа Папаконстантиноу, са Пољопривредног универзитета у Атини. “Нискокалоријски напици су безбједни и играју важну улогу у исхрани особа са дијабетесом зато што храна заслађена нискокалоријским заслађивачима омогућава дијабетичарима да уживају у слатком укусу без утицаја на нивое шећера у крви“.

Добра вијест је то да се, уз добру едукацију, на тежину и незаразне болести може утицати увођењем једноставних промјена животног стила, као што је редовнија физичка активност и свакодневни паметнији одабир, хране и пића ниске калоријске вриједности умјесто висококалоријских избора. Нудећи сладак укус без калорија, слатка храна с нискокалоријском заслађивачима може дати користан допринос здравој дијети с контролисаним уносом калорија.