latinica  ћирилица
31/10/2014 |  11:17 | Аутор: СРНА

Милер: Гас креће чим Украјина плати рачун

Споразум о испоруци гаса Украјини, с попустом од 100 долара за 1.000 кубних метара гаса, могао би бити потписан сутра, а испорука ће кренути 48 часова послије уплате новца, изјавио је директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

"Нема сумње, први корак биће уплата заостатка од 1,45 милијарди долара. Амандман на уговор ступиће на снагу када буду стављени потписи, а мислим да документ о попусту од 100 долара може бити потписан буквално сутра", рекао је Милер.

Он је додао да "Гаспром" може да покрене испоруку гаса 48 часова послије уплате новца, пренијели су руски медији.

"Имаћемо нову цијену од 378 долара за 1.000 кубних метара гаса. Украјина ће прво платити 1,45 милијарди долара, а послије тога рачун ће се правити по новој цијени", рекао је Милер.

Он је прецизирао да Украјина треба да плати скоро 760 милиона долара за гас у новембру и исти износ за испоруке у децембру.

Шеф "Гаспрома" рекао је да ће крајњи рок до којег Кијев треба да плати остали дио дуга за гас бити одређен пред Међународним арбитражним судом у Стокхолму.

Украјински премијер Арсениј Јацењук рекао је раније да ће његова земља одмах платити Русији 1,45 милијарди долара и још 1,65 милијарди долара до краја године.