latinica  ћирилица
31/10/2014 |  12:43 | Аутор: Вечерње новости

Пелин: Горак укус помаже стомаку

Љековита природа: Пелин је изузетно дјелотворан код грчева у желуцу и цријевима, хроничног затвора, жутице, жгаравице и лошег даха. Код високе температуре и маларије ефикаснији је од кинина.
Пелин - Фото: flickr.com
ПелинФото: flickr.com

Пелен или пелин (Artemisia absinthium), горчика, вермут, осенач, називи су исте биљке, у народу познате по љековитим својствима. Латинско име је добила по богињи Артемиди, која га је поклањала женама да би се лакше породиле. Хипократ га је преписивао против болова, амнезије и реуматизма, а уврштен је као лијек и у све наше средњовековне медицинске књиге. Само је у 18. вијеку био забрањен, због злоупотребе у опојне сврхе. Ипак, добри познаваоци знају колико је благотворан за организам у одређеним дозама, што су потврдиле и бројне званичне студије.

Особе с Кроновом болешћу су га узимале током 10 дана, умјесто стероида. Након тога је установљено да многим пацијентима стероиди више нису били потребни, а квалитет живота им се побољшао.

Пелин је и један од најбрже дјелујућих лијекова, за све тегобе с варењем и жучи, а снажно подстиче и апетит. Дигестивна својства посједује због изражене горчине, захваљујући састојку абсинтину. Одавно је познато да узимање горких намирница прије јела поспјешује варење, подстиче стварање жучи и рад цријева. Осим тога, дјелује против грчева у желуцу и цријевима, хроничног затвора, жутице, жгаравице и лошег даха.

Користи се и код високе температуре и маларије, чак се показао ефикаснијим од широко распрострањеног кинина. Народна медицина га препоручује и против гојазности и дијабетеса. У малим количинама подстиче рад бубрега и бешике, а женама се препоручује за регулисање менструалног циклуса.

Узима се у виду праха, тинктуре, додаје вину и ракији, а најпознатији производ је горки ликер пелинковац. У љековите сврхе користи се коријен и лист, свјеж или сушен у хладу. Користи се у строго прописаним дозама, а с обзиром на то да је изузетно горак, може да се мјеша са медом и соком или да се попије у облику капсуле.

Упркос љековитим својствима, не препоручује се у трудноћи, ако постоји ризик од можданог удара, као ни код оштећења желуца и других унутрашњих органа. Не смије да се узима истовремено с препаратима гвожђа, ни код тежих обољења без савјета с љекаром. Исто тако не препоручује се коришћење дуже од седам дана, чак и када нема никаквих сметњи.