latinica  ћирилица
31/10/2014 |  14:41 | Аутор: РТРС

"Медаљони у времену" - Кардинал Гвидо Дел Местри

Први бањалучки кардинал Дон Гвидо Дел Местри рођен је на Петрићевцу код Бање Луке 13. јануара 1911. године. Потиче из грофовске породице Дел Местри. Био је дипломата за вријеме петорице папа (од Пија XII до Ивана Павла II) с троструким докторатом: из филозофије, теологије и црквеног права, те велики доброчинитељ.

пише: Славко Подгорелец

Родитељи су му гроф Ђанвито Дел Местри (оснивач модерних бањалучких циглана) и Маријане Вон Деграциа. Основну школу похађао је у Бањој Луци, гимназију у Калксбургу код Беча, а богословију студирао у сјеменишту Цапраница у Риму. За свештеникасе заредио 11.априла 1936. у Риму.

Године 1937. кратко је дјеловао у сјеменишту и катедрали у Горици, а онда уписао папинску дипломатску академију. У папинској дипломатској служби дјеловао је пуне 44 године, од 1940. до 1984., тј. до свога пензионисања, најприје као савјетник, а онда као (про)нунциј и то у Београду, Букурешту, Ватикану, Дамаску, Џакарти, Бад Годесбергу, Наиробију, Мексику те Канади.

Своју је богату дипломатску каријеру завршио као нунциј једне од најугледнијих нунцијатура - у Нјемачкој. Умировљен је 1984. За бискупа је посвећен 31. децембра 1961. у Наиробију у Кенији, а уздигнут на кардиналску част 28.јуна 1991.

У два претходна наврата одбијао је титулу кардинала, а трећи пут није могао одбити част од Ивана Павла ИИ. Након пензионисања обављао је (дискретно) службу папинскога савјетника за питања југозападнога Балкана.

Преминуо је 2. августа 1993. у Нирнбергу у Нјемачкој, а сахрањен је у породичној гробници у Медеи у Италији.

Упркос високомобразовању, угледу и титулама, увијек је остао изузетно скроман и љубазан те велики доброчинитељ своје родне Бањалучке бискупије.

Као дипломата увијек је путовао возом и то у 'другој класи'. Када су га у Нјемачкој (државни и црквени протокол) очекивали пред вагоном 'прве класе' услиједила је констернација...

- Зашто путујете у вагону 'друге класе' - питао је кардинала шеф протокола.
- Зато што нема вагона и купеа треће класе! - одговорио је кардинал.

Када би Бискуп бањалучки Фрањо Комарица послом боравио у Ватикану, Дон Гвидо-кардинал, обавезно би га 'повлачио' у своју резиденцију и онда су пјевали...севдалинке.

Бискуп Фрањо (као неупоредиво млађи) потврдио је аутору ових редака да (почесто) није знао текстове севдалинки - али кардинал Дон Гвидо их је знао наизуст...