latinica  ћирилица
31/10/2014 |  17:27 | Аутор: РТРС

Радончић: Да сам знао за кризни штаб, не бих ни звао Зупца

Бивши министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић у наставку суђења директору СИПА Горану Зупцу, оптуженом за несавјесно пословање, изјавио је да није знао да је Федерална управа полиције још 6. фебруара формирала кризни штаб.

Радончић је рекао да у том случају не би ни контактирао са директором СИПА, јер је за кризни штаб одговоран онај ко га је и формирао, а формирао га је 6. фебруара директор ФУП, Драган Лукач, који и данас обавља ту дужност. Подсјетио је, да је Горан Зубац исто одговорио и на захтјев српских посланика у вријеме демонстрација у вези с ЈМБГ, рекавши да СИПА није надлежна за јавни ред и мир, а специјална полиција није опремљена и обучена за разбијање демонстрација. Радончић је изјавио да он није имао никакве оперативне надлежности, а да га је Зубац обавијестио да СИПА није надлежна за чување објеката и јавни ред и мир.

Лукач сматра да је Зубац требало да пошаље јединицу пред зграду Предсједништва БиХ. Како Лукач каже, СИПА је морала да интервенише, а не Федерална управа полиције. 

Адвокат одбране Драгиша Јокић подсјетио је Лукача да су у згради Предсједништва БиХ у то вријеме кацеларије имали и предсједник и потпредсједници Федерације БиХ које је ФУП обавезна да штити. Лукач је потврдио да је заштита зграде Предсједништва у надлежности Дирекције за координацију полицијских тијела од 1.јануара 2011. године и да је тада чак 700 људи из СИПА прешло у дирекцију. Занимљиво да је за Лукача паљење зграде Предсједништва терористички чин, а паљење свих других објеката у Тузли, Зеници, Мостару и Сарајеву - то није.