latinica  ћирилица
31/10/2014 |  19:02 | Аутор: Агенције

СНСД, ДНС и СП сагласни о формирању власти

На састанку предсједника коалиционих странака - Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика, Демократског народног савеза Марка Павића и Социјалистичке партије Петра Ђокића, одржаном у Зворнику, постигнут је висок степен сагласности о формирању власти у РС.

На састанку предсједника коалиционих странака - Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика, Демократског народног савеза Марка Павића и Социјалистичке партије Петра Ђокића, одржаном у Зворнику, постигнут је висок степен сагласности око формирања власти у РС.

Једногласни закључак састанка тројице лидера, који је трајао око сат и по, јесте да ће ове три партије чинити већину у наредном мандату.

И Додик и Павић и Ђокић изјавили су да није било говора о персоналним рјешењима у Влади РС, али да је било говора о политици на којој ће се заснивати будућа власт. Ту су прије свега економска питања, политика запошљавања, социјална политика, борба против корупције...

Договорено је да ће бити израђен и потписан докуменат који ће бити основа за спровођење те политике.

Додик: Основа за формирање власти у РС морају да буду партије из Српске

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао да основа за формирање власти у Српској морају да буду партије из Српске.
"Коалициони партнери СНСД, ДНС и СП сагласили су се о томе да партије из Српске формирају власт, након чега нико неће моћи да било каквим условљавањем или било каквим причама и политикама буде језичак на ваги", рекао је Додик новинарима.

Додао је да ова коалиција неће мијењати концепцију онога што је било веома важно и што је чињено у протеклом периоду, а то је да је била стабилна институционална снага Републике Српске.

"Наша политика остаје посвећена томе и желим да кажем да коалиција СНСД, ДНС и СП има већину да формира Владу Републике Српске и да у том погледу испуњава базични критеријум", рекао је Додик и додао да се у том смислу апсолутно поштују уставна одређења везана за учешће других народа у структурама власти.

Додик је нагласио да коначно треба рећи да је изборни побједник управо ова коалиција која има могућност да, без оклијевања, са довољним капацитетом може да формира власт и изразио задовољство чињениcom да је ова коалиција у континуитету наставила да потврђује сарадњу, што говори и вечерашњи састанак.

Додик је рекао да је то потврда опредјељења ове коалиције да настави и даље међу партијама да гради добре односе који треба да резултирају утврђеним политикама на бази њих и договора о персоналним рјешењима носилаца најважнијих извршних и законодавних функција у Српској и БиХ.

Лидер СНСД-а рекао је да је на састанку било ријечи и о томе како искористити потенцијале Српске да економија буде боља и на који начин учинити да се стабилизије реални сектор.

Павић: Побједничка коалиција има могућност да формира власт

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је веома важно што је "стара" коалиција СНСД, ДНС и СП поново побједник и да има могућност да формира власт у Републици Српској.

"Ми смо у коалицији задовољни што смо у овим тешким временима добили повјерење грађана да можемо формирати власт у Српској", рекао је Павић.

Истичући да на састанку није било расправе о персоналним рјешењима, него о политикама које ће ове три странке заступати у наредном периоду, Павић је рекао да је на прво мјесто стављена економија, па запошљавање и све што с тим иде, те борба против криминала, док је социјална политика врло високо рангирана, јер она мора бити одговорна, као што власт мора бити одговорна.

Он је истакао да су се коалициони партнери сагласили да у врло кратком времену буде сачињен документ који ће бити основа за потписивање новог споразума о коалицији и додао да ће се на наредном састанку конкретније говорити о персоналним рјешењима и истакао да постоји висок степен сагласности о приоритетима које треба урадити.

Ђокић: Коалиција добила капацитет за формирање власти

Предсједник СП Петар Ђокић оцијенио је да је коалиција СНСД, ДНС и СП добила већински капацитет од грађана Републике Српске са којим може ићи даље у формирању институција и других органа у Српској.

"То наравно оставља и даљу могућност да се разговара, али у основи највећи дио питања дефинисан је вечерас на врло квалитетан начин", рекао је Ђокић.

Навео је да су коалициони партнери врло јасно дефинисали приоритете у наредном периоду, којима би странке тежиле, а то је, прије свега, економски сет питања, социјална политика са аспекта стабилности, пензијски систем Српске, подршка борачкој популацији као и другим грађанима који су у стању социјалне потребе, које треба да обезбиједи Република.

Он је нагласио да је подршка запошљавању једно од првих питања, као и даље економско снажење Српске и заштита њених интереса у сфери економије.

Ђокић је истакао да ће у другом дијелу разговора, који ће убрзо услиједити, бити разговарано о питањима дефинисања програмских садржаја око којих ће се окупљати власт РС и наравно о персоналним питањима оних који ће бити на одређеним дужностима.

Наредни састанак ће бити одржан у Брчком.