latinica  ћирилица
31/10/2014 |  21:43 | Аутор: СРНА

Пелагићево: Имовина повратника није угрожена

ЦЈБ Добој демантовао је вечерас информације које су објавили поједини медији, а односе се на наводну угроженост имовине повратника хрватске националности у насељеним мјестима Турић и Трамошница, општина Пелагићево.

Анализом стања безбједности на подручју општине Пелагићево, које је оцијењено као задовољавајуће, утврђено је да је за девет мјесеци текуће године на подручју општине Пелагићево евидентирано 37 кривичних дјела тешке крађе, односно 27,45 одсто мање него у истом периоду претходне године. Евидентирано је 19 кривичних дјела крађе, односно 24 одсто мање него у истом периоду прошле године.

ЦЈБ наводи да је због учињених наведених кривичних дјела Окружном тужилаштву Добој поднесено 18 извјештаја којим је обухваћено 19 лица, за која се сумња да су починила ова кривична дјела. Већина идентификованих извршилаца су са подручја федералне општине Градачац, и повратници су у извршењу кривичних дјела против имовине.

У наведеном периоду на подручју мјеста Трамошница евидентирано је шест кривичних дјела тешке крађе, односно четири кривична дјела мање него у истом периоду претходне године, а на подручју Турића евидентирана је једна крађа и пет кривичних дјела тешке крађе, односно једно кривично дјело мање него у истом периоду претходне године.

За сада су расвијетљена два кривична дјела и поднесени су извјештаји против три лица са подручја општине Градачац, за које се сумња да су починили ова кривична дјела. Пронађен је дио отуђених предмета који су враћени власницима.

Полицијски службеници Полицијске станице Пелагићево интензивно раде на откривању извршилаца и осталих до сада нерасвијетљених кривичних дјела.

У саопштењу се додаје да су иницирана лица за која се сумња да су починила два кривична дјела тешке крађе на подручју Трамошнице и два кривична дјела на подручју Турића. Предмети су тренутно у фази провјера и прикупљања материјалних и других доказа који могу послужити у даљем кривичном поступку. На подручју Трамошнице и Турића истрагу отежава чињеница да се имовинска кривична дјела у највећем броју пријављују наком дужег протока времена од момента извршења, са распоном и по неколико мјесеци од задњег обиласка објекта.

С обзиром да се већина становника ових насељених мјеста налази на привременом раду у иностарнству, док у неким засеоцима и нема становника, кривична дјела се пријављују по доласку власника, најчешће у вријеме годишњих одмора и вјерских празника. У два случаја породичне куће су у протеклих пет година биле објект напада и више пута.

ЦЈБ Добој позвао је медије да прије објављивања навода и званично провјере информације у Центру јавне безбједности Добој.

"Због објављивања нетачних информација долази до непотребног узнемиравања јавност и одређена популација, у овом случају повратници хрватске националности који живе у мјестима Трамошница и Турић", истичу из ЦЈБ Добој.