latinica  ћирилица
31/10/2014 |  22:23 | Аутор: СРНА

Додик: Заштитити реалну производњу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас у Зворнику да је јачање Српске и даље примарна политика која је могућа и сарадњом са институцијама БиХ да би се дошло до одређених промјена, прије свега у заштити реалне производње у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Истичући да у БиХ треба да буде постигнута сагласност о томе да се заштити реална производња пред налетом огромне количине робе која је стимулисана у иностранству, као што је млијеко, Додик је навео да има податак да је, од увођења санкција Русији и контра-мјера Русије према ЕУ, на тржиште БиХ за два до два и по мјесеца увезено само млијека у вриједности од 102 милиона КМ.

"Тај податак говори о томе да то може да угрози нашу производњу, не само мљекарску индустрију, него и произвођаче млијека у реалном сектору, односно пољопривредна домаћинства", појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, на ову појаву мора се реаговати, јер се дешава да су европски фондови стимулисали своје произвођаче за оно што нису могли да продају Русији, па је то учинило да је њихово млијеко много јефтиније него домаће.

"То млијеко овдје улази по нижим цијенама, директно угрожавајући наше произвођаче", рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да првобитни ефекат јесте јефтино млијеко, а дугорочни ефекат је угрожавање и уништавање домаће производње, чиме тржиште БиХ постаје потпуно зависно од тих тржишта која су дошла.

Наводећи да нико не гарантује да ће ниске цијене млијека бити дугорочне, Додик је рекао да се може десити да управо ти произвођачи из Европе дођу овдје са високим цијенама, а овдје више производње нема.

"Зато политика треба да буде одговорна и да тражи рјешења у заштити реалног сектора", нагласио је Додик.

Подсјећајући на окупљања произвођача млијека из Републике Српске и удружења из Федерације БиХ са захтјевима које су изнијели управо на плану заштите реалног сектора пољопривредне производње, Додик је рекао да произвођачи млијека имају подршку из Републике Српске и њега као предсједника, те да ће тражити да се у БиХ уведу заштитне мјере од такве нелојалне конкуренције.