latinica  ћирилица
01/11/2014 |  08:50 | Аутор: СРНА

Шамац: Вече посвећено Милошу Антонићу

У Светосавском дому у Пелагићеву одржано је књижевно вече посвећено Милошу Антонићу, наставнику, новинару, публицисти и прозном пјеснику из Пелагићева, који је преминуо прошле године.
Књижевно вече посвећено Милошу Антонићу - Фото: СРНА
Књижевно вече посвећено Милошу АнтонићуФото: СРНА

Књижевно вече, које је синоћ организовало Културно-просвјетно друштво "Васо Пелагић" из Пелагићева, отворио је начелник ове општине Симо Стакић, истакавши велики значај Антонића за развој културног стваралаштва на подручју Пелагићева.

- Књижевно вече је посвећено њему у част и само је дио активности локалне заједнице, јер је Милош Антонић својим радом то и заслужио. Очекујем да ће се ово књижевно вече бити традиционално, нагласио је Стакић.

Предсједник КПД "Васо Пелагић" Пајо Бркић рекао је да постоји неколико иницијатива које иду за тим да Антонићев културни рад не буде заборављен и да ће бити размотрено на који начин да се ова средина достојно одужи Антонићу.

Предсједник Клуба књижевника "Савовање" из Шамца Илија Павловић истакао је да је Антонић оставио траг својим радом у цијелој Посавини.

- Он није могао замислити писање без својих људи које је сусретао и зато с правом можемо рећи да је био изразито завичајни писац, што чини посебну вриједност. Милош се није стидио свог завичаја, свог сокака, опанка и уградио их у корице својих књига, истакао је Павловић.

Милош Антонић рођен је 1945. године, а био је дописник неколико листова, између осталих "Гласа Српске", "Гласа комуне" и "Задругара".

Написао је књиге "Пелагићево - у садашњости и будућности" /2001/, "Српске народне пјесме из Посавине" /2002/, "Људи из Посавине" /2004/, "ЖОК Пелагићево - Споменица златног доба у слици и ријечи" /2006/ и "Посавски записи" /2008/.

Умро је 26. октобра 2013. године.