latinica  ћирилица
01/11/2014 |  09:32 | Аутор: РТРС

Лијечење матичним ћелијама

Матичне ћелије ће у будућности бити рјешење за велики дио људских болести попут болести срца, повреде кичмене мождине, дијабетеса типа 1, Алцхајмерове и Паркинсонове болести, као и при лијечењу неких врста канцерогених обољења, тврде научници.

Један од најпризнатијих у лијечењу матичним ћелијама је професор Миодраг Стојковић, који је поводом јубилеја, 80 година постојања и рада Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" одржао предавање у Академији наука и умјетности Републике Српске. 

Миодраг Стојковић, професор је хумане генетике, а специјализирао је на ембриологији и биологији матичним ћелијама. Пионир је у многим научним дисциплинама и члан Европске академије наука и Комисије за избор добитника Нобелове награде у области медицине и физиологије.

- Жеља предавања је уствари да се покаже из прве руке како ми користимо и ембрионе и матичне ћелије за лијечење неких болести. На првом мјесту наравно стерилитета кад причамо о ембрионима, а на другом мјесту кад причамо о матичним ћелијама лијечење опште болести сада и повреду кичмене мождине или повреде слабости срца да доведемо што брже до болничког кревета, истакао је Стојковић.

Пут лијечења матичним ћелијама је дуг али кад стигнете на крај пута - успјех је извјестан, тврди доктор Стојковић.

- Те матичне ћелије, уствари оно што је фасцинантно су ћелије које могу да вам дају све више и више сваку ћелију људског организма. Значи од једне ћелије направите 220 различитих ћелијских типова, па по потреби су то нервне ћелије, или ћелије јетре или бубрега. Све то правите у лабараторији, нагласио је Стојковић.

Иако се терапија матичним ћелијама користи неколико деценија у свијету, чак од 60-их година прошлог вијека, ми смо још увијек далеко од овог метода лијечења.

- Ми имамо један велики проблем а то је недостатак инфраструктуре, значи оне банке за матичне ћелије гдје ви можете ту матичну ћелију да припремите по стандардима, а да вам то буде лијек јер лијек мора да испуњава неке стандарде како би се вратио у организам, додао је он

Много је типова матичних ћелија. Најпознатији - из пупчане врпце.

Етиологија болести условљава и трајање процеса опоравка. С обзиром на 1,600 насљедних болести и огроман број стечених примјењују се и различити типови матичних ћелија. Ако вас занима да ли за одређену болести постоји терапија матичним ћелијама све информације добићете на интернет страници Интернационалног удружења које се бави лијечењем и примјеном матичних ћелија, које свакодневно ажурира листу болести које се лијече овим методом.

- Најбоља препорука да ли је матична ћелије успјешна за лијечење неких болести ако цијели свијет користи, а не ако једна лабораторија односно само једна установа користи матичне ћелије за неку болест, додаје Стојковић.

Ако и замрзнете матичне ћелије у банци матичних ћелија, питање је да ли ћете их и гдје искористити.

- На Балкану ја на жалост не видим неку референтну установу. Кад гледам сјеверније од нас, то су на првом мјесту Шведска, Велика Британија, Њемачка и Француска у Европи. У свијету Јапан, Израел и САД, наглашава Стојковић.

Осим што се у свијету матичне ћелије примјењују за лијечење појединих болести, користе се и за испитивање нових лијекова, као и за студирање насљедних болести како би се нашли њихови узроци.