latinica  ћирилица
01/11/2014 |  10:14 | Аутор: РТРС

Шта Новака држи на трону по завршетку сезоне?

Ђоковићев останак на првом мјесту АТП листе зависи, како од њега, и његових резултата у Паризу и Лондону, тако и од игара Роџера Федерера.

Уколико савлада Нишикорија у полуфиналу Париза (данас од 17.00 часова), Новак би у трци за прво мјесто додатно повећао предност над Роџером Федерером. Подсјећамо, прије овог турнира Ђоковић је на Рејс листи (резултати само за ову годину) имао 490 бодова предности, а већ сада је зарадио 180 бодова више од Федерера.

Ако савлада Нишикорија и пласира се у финале, Ђоковић би имао 1030 бодова вишка у односу на Швајцарца. Уколико подигне побједнички пехар, Новак би отишао на 1310 поена вишка.

Евентуалом побједом у Паризу само једна побједа у Лондону Новака би задржала на врху. Чак и уколико Ђоковић не оствари ни једну побједу у Лондону, Федерер би морао да оде "до краја", односно да освоји титулу у Лондону како би дошао до првог мјеста на АТП листи.

У случају пораза од Јапанца у Паризу, све ће се одлучивати на завршном Мастерсу у Лондону.

Тада би најсигурнији начин за Новака да остане на врху био да, наравно, освоји титулу, или добије сва три меча у групи и у полуфиналу. Такав расплет би му, без обзира на резултате Федерера, омогућило да остане на врху.

Лакши посао, тренутно најбољи тенисер свијета, имао би у случају да побиједи у полуфиналу Париза, али не освоји титулу, јер би му биле довољне побједе на три меча у Лондону.

Треба напоменути и то да Роџер Федерер након Лондона игра и финале Дејвис купа, гдје може да освоји 225 нових бодова, док ће Новаку истовремено бити брисано 150 бодова из Дејвис купа од прошле године.

Подсјећамо, максималан број поена који тенисер може да освоји на завршном Мастерсу у Лондону јесте 1500 (титула уз све побједе у групи).