latinica  ћирилица
01/11/2014 |  11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Смјена власти у Буркини Фасо

Послије оставке дугогодишњег предсједника Буркине Фасо, Блеза Компаореа, власт је преузео је Исак Зида, официр из његове предсједничке гарде који је обећао да ће расписати изборе.
Буркина Фасо - Фото: Beta/AP
Буркина ФасоФото: Beta/AP

Блеза Компаоре био на на власти 27 година и повукао се послије дводневних масовних протеста због покушаја промјене устава како би му било омогућено да продужи власт. У протестима је погинуло најмање троје људи.

Начелник генералштаба, генерал Оноре Траоре, који је био лојалан Компаореу, јуче је најавио да ће привремено преузети предсједничку функцију, али демонстранти и одређени број млађих официра нису то прихватили.

Послије извјештаја о пуцњави код предсједничке палате рано јутрос, потпуковних Исак Зида, оперативни командант елитне предсједничке гарде, објавио је на радију да преузима власт.

"Ја од данас преузимам надлежности шефа ове транзиције и шефа државе", изјавио је Зида, пренио је Ројтерс.

Зида је изјавио да је војска ангажована да би се спријечила анархија и обезбиједила демократска транзиција. Он је рекао да ће сада орган у коме ће бити различити елементи друштва, укључујући политичке партије и грађанско друштво, направити план за изборе.

Апеловао је на Афричку унију и Економску заједницу западноафричких држава да подрже транзицију у његовој земљи.

"Ово није државни удар већ народна побуна. Људи имају наде и очекивања и ми вјерујемо да смо их разумјели", рекао је он Ројтерсу.

Ово је седми пут да војно лице преузима власт у Буркини Фасо од проглашења независности 1960. године када се та земља звала Горња Волта.

Војска лојална Зиди заузела је стратешке тачке у пријестоници Уагадугу и увела полицијски час од 19 до шест часова.