latinica  ћирилица
04/11/2014 |  13:53 | Аутор: СРНА

Бијељина: Од малих богиња обољело 81 лице

"Од малих богиња у Бијељини је, до сада, обољело 81 лице, а хоспитализована је само десетомјесечна беба која се опоравља на клиници у Бањалуци", рекао је новинарима директор Дома здравља Златко Максимовић.

Максимовић је навео да је међу обољелима највише лица која нису вакцинисана током ратног периода.

На ванредној конференцији за новинаре Максимовић је апеловао да се грађани до 19 година вакцинишу против морбиле, јер је то једина заштита од овог заразног обољења и једна од мјера за сузбијање епидемије.

Према његовим ријечима, вакцина је бесплатна, а за грађане је отворена телефонска линија 415-160, гдје од 7.00 до 19.00 часова, на основу матичног броја, могу да провјере да ли су раније примили ову вакцину.

У бијељинској регији се, према процјени Дома здравља, за око 1.000 људи не зна да ли су вакцинисани против морбила.

Максимовић је нагласио да, и поред епидемије, нема мјеста за панику, број обољелих дневно је већи за пет до 10 случајева, с тим што 56 обољелих више нису инфективни, док се остали опорављају у кућним условима.

Подсјетио је да мале богиње нису тешко обољење, али да треба водити рачуна о могућим компликацијама и учинити све за сузбијање епидемије.

Према ријечима Максимовића, убудуће би требало током уписа дјеце у вртиће и школе провјерити и њихов вакцинацинални статус.