latinica  ћирилица
07/11/2014 |  17:09 | Аутор: СРНА

Подигнути крстови на Саборни храм у Зворнику

На два звоника Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику данас су подигнути часни крстови, чиме је овај храм закрштен.
На два звоника Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику данас су подигнути часни крстови - Фото: СРНА
На два звоника Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику данас су подигнути часни крстовиФото: СРНА

Звоници су високи по 52 метра, а крстови 4,30 метара.

Протојереј-ставрофор Видоје Лукић рекао је, након чина постављања крстова, да је ово велики и историјски дан за Зворник у којем је закрштен Саборни храм.

Он је подсјетио да се храм подиже у овом граду послије 197 година, колико је прошло од градње старе цркве посвећене Рођењу Светог Јована Крститеља.

Лукић је додао да се подизањем крстова показује сва љубав према Богу, светој цркви и према православној вјери, захваливши Богу што је подизање крстова било уредно и безбједно.

Подсјетивши да први покушај подизања крстова 17. септембра помоћу хеликоптера није успио због неповољних временских прилика, Лукић је рекао да је за постављање ових крстова била ангажована дизалица са којом се постиже већа прецизност у постављању крстова у лежишта.

Подизању часних крстова на звонике Саброног храма присуствовали су начелник општине Зоран Стевановић и замјеник начелника Данијел Драгићевић.

"Послије скоро два вијека градимо храм у граду. Храм добија завршне контуре постављањем ова два крста, чиме су највисочије тачке храма овим чином готове", рекао је Стевановић и додао да је ово велики дан за све приложнике - и оне који су дали једну марку и оне који су дали неколико десетина хиљада КМ.

Истичући да је градња Саборног храма велики градитељски подухват за Зворник, Стевановић је истакао да је неизмјерно срећан што је добио прилику да буде дио оних који су узели активно учешће у градњи цркве и што је подизање крстова успјешно завршено.

Стевановић је изразио наду да ће на прољеће наредне године почети радови на унутрашњем уређивању храма, који ће трајати више од једне године.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом је, уз присуство великог броја вјерника, освјештао часне крстове 21. септембра, на крсну славу Саборног храма Малу Госпојину.

Крстови су дар Рудника и термоелектране Угљевик, а кумови крстова били су Драган Миловановић, Милан Станојевић и Живојин Зарић.

Изградња Саборног храма почела је 6. јула 2009. године, када је наливена темељна плоча на дубини од 5,5 метара. Храм има основу 20 са 20 метара и средњом куполом, која је висока 33 метра, што симболизује године које је Исус Христ провео на земљи. Уз храм су на јужној и сјеверној страни налазе тремови и звоници.