latinica  ћирилица
10/11/2014 |  11:08 | Аутор: СРНА

Модрича: Америчка куга узрок угинућа пчела

Узрок угинућа и нестанка пчела из пчелињака Ранка Ракића из Модриче је болест пчелињег легла - америчка куга, изјавила је општински ветеринарски инспектор Споменка Мићић.

Мићићева је потврдила да је, контролом узорака узетих из 13 кошница пчелињака стационираног на простору насеља Модрича три, у три кошнице утврђено присуство америчке куге.

"Присуство болести потврђено је након анализе у лабораторији Ветеринарског института `Др Васо Бутозан у Бањалуци", рекла је Мићићева.

Она је нагласила да је, у складу са Законом о сузбијања заразних болести, извршено спаљивање кошница у којима је доказано присуство америчке куге, болести познате и као вароа.

Мићићева је навела да су спаљене кошнице с цјелокупним пчелињим заједницама, саћем и медом, као и припадајућа опреме коришћена у раду или је била у контакту са зараженим пчелама, те подсјетила да је и прије три године код овог пчлелара регистрована иста болест пчела.

Она је рекла да је Ракићевом благовременом пријавом болести и брзом интервенцијом Удружења пчелара "Багрем" и Ветеринарске инспекције спријечено даље ширење заразе пчела.