latinica  ћирилица
12/11/2014 |  13:01 | Аутор: РТРС

Војислав Шешељ у Београду

Авион из Амстердама којим је Шешељ стигао из Холандије слетио је у 12:55 на београдски Аеродром "Никола Тесла".

Присталице Српске радикалне странке окупиле су се на дочеку свог лидера који је након 12 година проведених у Хагу пуштен на привремену слободу.

Војислав Шешељ у авиону у повратку из Хага (Foto: rtcg.me)

На аеродрому "Никола Тесла"  дочекали су га супруга и синови. Уз њих су били и челници СРС Немања Шаровић, Наташа Јовановић, Вјерица Радета и други.

Окупљени су носили страначке заставе, мајице и беџеве са Шешељевим ликом, а организовано је и страначко обезбјеђење.

На аеродрому су биле и бројне домаће и стране новинарске екипе. Иако је било најављено да ће се обратити новинарима, до тога није дошло. Он се, праћен бурним повицима окупљених, провукао кроз гомилу и упутио у сједиште странке у Земуну.

Дочек Војислава Шешеља у Београду (Foto: @stefanogiantin)

Шешељ: Трибунал желио да ме се отараси

Лидер радикала Војислав Шешељ обратио се својим присталицама са прозора страначких просторија и поручио да га је Хашки трибунал "на бруталан начин избацио из тамнице".

- Нити сам тражио, нити су постављали услове, већ су жељели да ме се што прије отарасе", рекао је Шешељ, чији су говор његове присталице често прекидале уз скандирање "побједа, побједа".

 

 Шешељ је присталицама које су носиле страначке заставе и заставе са његовим ликом рекао да га је Хашки трибунал привремено пустио и да ће то привремено трајати све док радикали не оборе са власти Томислава Николића и Александра Вучића, које је назвао "отпадницима и српским издајницима" који су "продали своју част и карактер и постали слуге западних сила", преноси Танјуг.

Присталицама је обећао да ће растурити Хашки трибунал, а рекао је и да је борба трајала нешто дуже него што је очекивао.

Шешељ је најавио да ће сутра бити одржана редовна сједница СРС у подне, а да ће се у суботу видјети на великом митингу те странке на Тргу републике.

Пуштен је из Шевенингена на привремену слободу због лошег здравственог стања.

Судско вијеће Хашког трибунала донијело је 6. новембра одлуку да Војислав Шешељ буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је Трибуналу доставила условне гаранције за његово пуштање.

Војислав Шешељ је у притворској јединици Хашког трибунала дуже од 11 и по година.

Лидер српских радикала оптужен је за бројне ратне злочине, а оптужница против њега подигнута је 14. фебруара 2003. Добровољно се предао 24. фебруара исте године.

Суђење је почело четири године касније, 7. новембра 2007, али пресуда још није донијета.