latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Зашто не треба да сушите веш на радијатору?

Испаравање детерџента и омекшивача до којих долази због сушења одјеће на радијаторима изазива повећан ризик од појаве алергена и самим тим до појаве алергија.

Стручњаци кажу да поред радијатора увијек треба држати посуду с водом, јер се у противном ваздух толико исушује, а то негативно утиче на слузокожу дисајних органа која постаје толико сува да привлачи различите алергене и узрочнике разних инфекција.

Такође се показало да сушење гардеробе у становима повећава ниво влаге за 30 одсто и тако повлачи повећан ризик од астме и алергија којима су посебно изложени најмлађи.

Упркос упозорењу стручњака да се за сушење одјеће пронађе други начин, старе методе не одриче се чак 87 одсто домаћинстава у Глазгову, гдје је студија спроведена.

Подаци да су три четвртине од стотину испитаних домова имале влагу, гриње и повећану концентрацију буђи, указују да се старе навике морају заборавити. Симптоми инфекције дисајних органа су бројни - кашаљ, хронични умор, иритација очију, грла и коже, главобоља или мучнина.