latinica  ћирилица
19/11/2014 |  12:18 | Аутор: Агенције

Кухињски сунђер је најпрљавији предмет у вашој кући

Кухињски сунђер је један од најпрљавијих предмета у вашој кући. Од њега су чистији чак и даска wc шоље и канта за смеће.

- Сунђер има много рупица у себи, па када оперете неку запрљану површину, дио бактерија остаје заробљен у њима, објашњава др Филип Тијерно, професор Одјељења микробиологије и патологије у њујоршком Лангоне медицинском центру.

- Људи перу сунђере, али би заправо требало да их дезинфикују, што углавном не чине, додаје он.

Када оперете остатке хране са прљавог суђа, даске за сјечење и кухињских површина, сви патогени доспијевају у влажан сунђер. Нове бактерије настају на сваких 20 минута.

Ако сунђером перете суђе, вјероватно су након прања прљавији него раније.

- Сапуница и вода не убијају бактерије, они само спирају бациле. Међутим, ако почињете прљавим сунђером, ствара се слој бактерија којим прекривате тањир, објашњава Тијерно.

Ипак, постоји могућност да избегнете те непријатности, потапајући сунђер у избељивач на бази хлора. Потопите га у мјешавину сачињену од девет јединица воде према једној јединици избељивача и ставите га на барем 30 секунди (или дуже).

- То ће убити све организме који се у њему развијају, каже Тијерно.

Такође, можете га ставити у микроталасну, тако што ћете га убацити у посуду с водом. Прокључала вода убиће све микроорганизме, а онда морате пустити да се добро осуши.