latinica  ћирилица
19/11/2014 |  13:17 | Аутор: РТРС

Битка за Француску - Четврти дио

Бламаже Србије и Босне и Херцеговине у посљедњем колу квалификација за шампионат Старог континента коштале су селекторских позиција Дика Адвоката и Сафета Сушића.

Хрватски навијачи не могу из прошлости. Фудбалери Нике Ковача пружили  су одличну партију. "Мале" репрезентације су се нешто питале у овом колу, а једна таква је "дошла главе" грчког селектора. Холандија се пробудила. Овим ријечима могло би се укратко описати четврто коло квалификационог циклуса за Европско првенство 2016. у Француској.

Србија је разочарала

Изгубљено је  оно што није смјело бити, по ко зна који пут... "Орлови" су пропустили овогодишњи Мундијал. У квалификацијама за Европско првенство 2016. добили су групу у којој се могу носити са свима, тако да пласман на Евро није смио доћи у питање. Ипак, Србија у досадашњем дијелу квалификација није показала готово ништа! Муком су освојили бод у Јеревану, несрећно прекинут сусрет са Албанијом (у којем су, руку на срце, Адвокатови "орлови" доминирали) завршен је за зеленим столом негативним исходом по Србе, и на крају бламажа у мечу са Данцима. Биланс? Три меча (ако се узме у обзир и прекинути са Албанцима) и један освојен бод. Ко год да сједне на клупу Србије биће херој јер га очекују гостовања Португалу, Албанији и Данској...

 

 

Фудбалери Србије истрчали су на стадиона "ЈНА" пред празим трибинама (казна УЕФА због инцидената са Албанијом) на сусрет са Данском. Рани гол Тошића и "маказице" Лазовића за помисао свих навијача "то је то", три бода остају у Београду. Ипак, Данци "стају на лопту" ослобађају се притиска и почињу контолисати утакмицу. Епилог? Нова бламажа, три гола у мрежи Стојковића угасила су свјетло у фудбалској Србији, а Адвокат доноси одлуку да се повуче са кормила. Сви су погнули главе након новог дебакла.

Капитен Ивановић донио је закључак да  се репрезентативци понашају као звијезде, што је сигурно и тачно. Велики број звијезда на једном мјесту који једноставно нису сложени и који на све личе само не на тим, тако би се у најкраћим цртама могла описати селекција Србије у досадашњем дијелу квалификација.

Адвокат је отишао, неки ће рећи и треба, други ће рећи не, трећи опет мисле  како Србији не треба странац на клупи. Међутим, један порблем је видљив а то је управо чињеница да Србија не игра као репрезентација, да не дјелује као тим, него више као раштиман оркестар без лидера на терену, иако по поједницима може "стати на црту"  свим репрезентацијама  на свијету. Хајде да новоизабрани диригент са клупе коначно посложи звијезде у тим! Зима је пред нама. Гостовање код  Португалаца је у марту, па има времена да се колико -толико посложе ствари, а тим који предводи по многима најбољи фудбалер свијета биће право мјерило постигнутог.

Португал се вратио на велика врата након кикса код куће против Албаније и у два кола уписао шест бодова за друго мјесто на табели. Споменимо и то да су Албанија и Француска ремизирале у пријатељском мечу.

Погнутих глава, онемогућени да дају било какаве изјаве отпутовали су "орлови" на Крит и одиграли пријатељски меч са Грчком. Играчи Радована Ћурчића (привременог селектора Србије ) славили су са 2:0, и били бољи на терену у односу на протекли период. Треба имати у виду да је та иста Грчка неколико дана раније поражена од Фарских Острва.

Први дан квалификација донио је отказ Клаудију Ранијерију на клупи Грчке. Како и не би! Четири кола, један бод и на крају пораз у Пиреју од Фарских Острва , у мечу у којем су гости имали више шутева у оквир гола него домаћи! Грке је, након овог кола, привремено преузео селектор младе селекције.

Румуни су преузели трон у групи Ф у директном окршају са Сјеверном Ирском. Лаке побједе Пољске и Њемачке у мечевима са Грузиојм, односно Гибралтаром. Острвски дерби између Шкотске и Ирске припао је домаћима, у мечу у којем је правду дијелио Србин , Милорад Мажић. Три бода уписали су и Мађари минималном побједом над Финском.

Другог дана квалификација до бодова су дошли "отписани". На гостовању код Сан Марина "оклизнула се" Естонија (0:0). Гост у овом мечу није успио постићи гол екипи која је у прва три кола примила чак 11 погодака и са бодом се вратио кући. Лихтенштајн је остварио побједу у Молдавији, и тако пред пето коло заостаје свега један бод за Црном Гором и Русијом!

Најплаћенији селектор на свијету се поново обрукао! Русија Фабија Капела поражена је у Аустрији минималним резултатом и сада је трећа у групи са истим бројем бодова као Црна Гора.

Подсјећања ради, плата Капела на клупи Русије је девет милиона евра! Ако уземемо у обзир и бруку Русије на Мундијалу у Бразилу, поставља се питање шта га још  држи на селекторској позицији. Поређења ради, други на листи најплаћенијих селектора је Антонио Конте ,који Италијане води за 4,6 милиона евра годишње, док је Дик Адвокат требало да прими 300.000 евра годишње, али се одрекао накнаде због прерано напуштање клупе "орлова"...

Енглеска и Словачка "газе". "Горди Албион" је са 3:1 испратио Словенију, док су Словаци однијели читав плијен из Македоније. Осим  побједа, ове двије селекције су, уз Чешку и Израел (који има утакмицу мање) једине репрезентације које након четири одиграна кола имају исто толико побједа.

Високе тријумфе оствариле су Шпанија у мечу са Бјелорусијом (3:0), Швајцарска у дуелу са Литванијом (4:0), те Украјина на гостовању у Луксембургу (3:0).

Црна Гора је у Подгорици ремизирала са Шведском у мечу у којем се није видио фаворит на терену, а голове су постигли Јоветић за домаће и Ибрахимовић за госте.

 

 

Пораз Босне и Херцеговине, добра игра Хрватске у сјени хулигана и успон Холандије. Тако је укратко прошао трећи дан квалификација. Изабраници Сафета Сушића доживјели су и други пораз, послије дебакла са Кипром у Зеници. БиХ је на кољена бацила и селекција Израела. "Змајеви" су без Џеке и Ибишевића отпутовали у Хаифу,  што је на крају резултовало са свега три ударца у оквир гола насупрот девет Изреалаца. Пораз у овом мечу донио је отказ Сафету Сушићу, и сигурно нове главобоље тиму БиХ који у наставак квалификационог циклуса креће у марту из Андоре.

Напоменимо и то да је један од кандидата за клупу "змајева" Роберт Просинечки изјавио како би се радо одазвао позиву савеза Босне и Херцеговине.Кипар је у истој групи декласирао Андору, а Белгија одиграла без голова са Велсом.

 

 

Када се чинило да ће ово коло протећи без инцидената, десио се један на стадиону "Ђузепе Меаца" . Добра фудбалска представа у Милану завршила се ремијем Италије и Хрватске. Гости су имали већи посјед лопте ,а и више удараца на гол домаћина који није извео ни ударац из угла, али ни то није било довољно хрватским хулиганима, који су задали нову главобољу својој репрезентацији.

"Ајмо усташе ", "За дом спремни", одзвањало је стадионом у Милану. Све је било употпуњено заставом са великим словом У, бакљама које су завршиле на терену и сукобом са полицијом који се наставио и послије утакмице. Зашто? Питају се сви.

Хрватска одлично стоји у квалификацијама. Држи чело у групи у којој за противнике имају Италију! Дио одговора на ово питање дао је и коментатор ХТВ-а Драго Ћосић, који је у директном преносу меча,  за вријеме прекида утакмице изјавио како су постојале информације да би се нешто овако могло десити. Разлог је, наводно, незадовољство навијача Фудбалским савезом Хрватске (ХНС).

 

 

Хрватска има велики проблем с обзиром на чињеницу да УЕФА има нулти праг толеранције када је фашизам у питању. Уколико тако не буде, поново ће се отворити увијек актуелна тема о двоструким аршинима кровне европске куће фудбала.

"Мала" репрезентација је и у овом колу изненадила. Малта је дошла до бода у Софији. Велику побједу остварила је Норвешка у Азербејџану.

Пробудиле су се "лале" и то како. Шест голова завршило је у мрежи Летоније што је тим Гуса Хидинка укључило у трку за прве двије позиције, а његову позицију осигурало до даљњег.

Подсјећамо, Холандија је прије овог кола поражена у Чешкој и на Исланду, док је славила у Амстердаму против Казахстана. У судару непоражених у истој групи Чешка је савладала Исланд и тако заузела трон у групи А. Турци су дошли до важне побједе у мечу са Казахстаном.

Дамари, Велбек, Роналдо, фудбалер Сан Марина у тиму кола...

Изралеац Омер Дамари и фудбалер Енглеске Дени Велбек са по пет голова предњаче на листи стријелаца.

Кристијано Роналдо је голом против Јерменије постао најбољи стријелац у историји европских првенстава. Сјајни Португалац је 23 пута затресао мрежу противника, и иза себе оставио Данца Томасона са 22 гола.

Највише пута на гол противника "пуцали" су Вејн Руни (13 пута) и Герет Бејл (11).

Појединци су ,очекивано,  у идеалном тиму овог кола. У нападу су Робен (Холандија) који је постигао два гола са једном асистенцијом, Џорџ Ефрем (Кипар) са хет- триком у мрежи Андоре, те Робин ван Перси (Холандија) са једним голом и двије асистенције.

Средину терена држе Милер (Њемачка), који је у побједи против Гибралтара "забио" два пута, Шаћири (Швајцарска) са два поготка против Летоније и Јермоленко (Украјина) са хет-трик учинком у мечу са Луксембургом.

Одбрану кола чине Хуанфран (Шпанија), Глик (Пољска), Нордвеит (Норвешка) и Меркис (Кипар).

Титулу голмана, можда и јунака кола, понио је чувар мреже Сан Марина Симонћини, који је након 61. узастопног пораза успио сачувати гол своје селекције.

Наставак у марту

Утакмицама четвртог кола завршене су квалификације за Евро када је у питању ова година. Наредно коло је у марту. Јесен је била бурна. Једни мирно чекају прољеће док се други хватају за главу...

"Орлови" ће 29. марта пут Португала по пријеко потребне бодове, а ко ће "командовати" српским фудбалерима, и посложити звијезде у цјелину, остаје да се види. Босну и Херцеговину очекује нешто лакши посао јер путује на гостовање код Андоре. Црногорци дочекују блиједу селекцију, чије  име само звучи гордо, без увјерљиве игре у досадашњем дијелу квалификација, репрезентацију Русије. Какву казну ће дочекати Хрвати видјећемо 11. децембра када ће УЕФА расправљати о њиховом случају, који би могао резултовати и мечом пред празним трибинама у марту са Норвешком. Словенија има "зицер" за нова три бода. У госте им стиже Сан Марино.

Утакмице петог кола не доносе звучне дерби сусрете. Коло се први пут игра четири дана, од 27. до 31. марта. Задњи дан је резервисан за преостали сусрет између Израела и Белгије.

ПРИПРЕМИО: Бојан Мичић