latinica  ћирилица
20/11/2014 |  14:23 | Аутор: РТРС

Влада РС: За зграду у насељу Кравице 114.000 КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о пожару у стамбено-пословном објекту у насељу Кравице у општини Братунац, у којој је наведено да је за санацију објекта потребно 114.000 КМ.

Закључком Владе у трошковима санације солидарно ће учествовати Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске са 60 одсто, а Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске са 40 одсто.

Према закључку Владе, поступак јавне набавке радова треба провести по хитном поступку у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о анализи стања пројекта Аутопут Гламочани – Млиништа.

Овлашћује се ЈП Аутопутеви Републике Српске д.о.о. Бања Лука да настави преговоре са кинеском компанијом Синохидро корпорејшен лтд. са сједиштем у Пекингу за изградњу аутопута Гламочани – Млиништа дионица Гламочани – пут АВНОЈ-а у дужини 62 км.

Задужују се Министарство саобраћаја и веза и Министарство финансија РС да предузму све радње у складу са Законом о задуживању дугу и гаранцијама Републике Српске у циљу закључења међународног кредитног уговора између БиХ и Кинеске Експорт – импорт Ексим банке за изградњу аутопута Гламочани – Млиништа, дионица Гламочани – пут АВНОЈ-а у дужини 62 км.

Задужује се Министарство финансија РС да настави активности у циљу обезбјеђења средстава од Кине кроз посебне повољне кредите за финансирање инфраструктурних пројеката за државе југоисточне Европе за реализацију овог пројекта. Задужује се Министарство финансија да проведе активности у циљу обезбјеђења потребних средстава из Буџета Републике Српске за реализацију пројекта.

Влада је донијела и Рјешење о давању сагласности на Прелиминарни споразум о пројектовању и изградњи аутопута Гламочани – Млиништа између ЈП Аутопутеви Републике Српске д.о.о Бања Лука и Синохидро корпорејшен, Пекинг, Кина, те да овластила директора Аутопутева РС да потпише Прелиминарни споразум.

Влада Републике Српске усвојила је Информацијуо оцјени управљања јавним расходима и финансијској одговорности за Републику Српску. Извјештај о јавним расходима и финансијској одговорности у БиХ припремљен је по сагласности Владе Републике Српске, Владе Федерације БиХ, Владе Дистрикта Брчко и заједничких институција БиХ, за спровођењем такве оцјене, како би се извршило поређење система управљања јавним финансијама. Оцјену је радио Тим за оцјену ПЕФА Свјетске банке, а рађена јеу складу са међународним стандардима и по први пут за све нивое влада у БиХ.

Извјештај има за циљ да се обезбиједи полазна основа за оцјењивање система управљања јавним финансијама, те да допринесе преиспитивању постојећих стратешких докумената из области унапређивања управљања јавним финансијама, укључујући и стратегију реформе јавне управе.

Закључком Влада Републике Српске задужује се Министарство финансија да оригинални Извјештај о јавним расходима и финансијској одговорности(ПЕФА) у БиХ, која је достављена од стране Тима Свјетске банке, објави на сајту Министарства финансија Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о програму Европске уније "Фискалис 2020". Циљ овог програма је да подржи сарадњу између пореских органа и, уколикоје могуће, осталих заинтересованих страна. Укупно предвиђени износ средстава на нивоу Програма за све земље кориснице износи 234,3 милиона евра.

Кроз програм би се подржала сарадња кроз умрежавање и развој људских потенцијала и ИТ капацитета. Вршила би се размјена добрих пракси и оперативног знања између земаља чланица и других земаља учесница у Програму кроз едукације, учешћа на конференцијама и слично.

У оквиру Програма би била финансирана одговарајућа инфраструктура и системи који дозвољавају пореским управама у ЕУ да се развију у потпуно функционалне управе, засноване на електронском пословању.

Влада Републике Српске је сагласна са провођењем даљих активности везано за закључивање Споразума између ЕУ и БиХ о учешћу у Програму “Фискалис 2020“ уз искључиво поштовање Уставом дефинисаних надлежности Републике Српске и њених институција у даљем процесу имплементације Програма.