latinica  ћирилица
20/11/2014 |  15:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановић: Сарајевски атентат - терористички акт

За Црну Гору није било веће трагедије од Првог свjетског рата, изјавио је црногорски премијер Мило Ђукановић, који је сарајевски атентат назвао "терористичким чином".

"Историјска чињеница да Црна Гора није подржала терористички акт убиства у Сарајеву и да је сматрала да се политичким убиствима не може ништа рijешити", рекао је Ђукановић на Свечаној академији поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, одржаној у Црногорском народном позоришту.

Према његовим ријечима "парадокс је да је, као држава победница, Црна Гора нестала са географске карте", пренијела је Радиотелевизија Црне Горе.

Ђукановић, који је предсједник Координационог одбора за обиљежавање јубилеја, каже да је Црну Гору скупо коштала лекција да највећу цијену плаћају најмањи народи.

"Вјерујмо заједно, након готово стогодишњег чекања на нову шансу и међународног признања прије осам година, да смо је научили", нагласио је Ђукановић.

Подсјетио је и на стварање Југославије у којој, како је навео, није било мјеста за црногорску посебност.
"Нелегалним одлукама нелегитимне Подгоричке скупштине, која је суштински била инструмент државног преврата у служби туђих интереса, угашена је црногорска независност и династија", каже Ђукановић.

Он, ипак, каже да не жели да ламентира "над историјским неправдама", ни да упире прстом у кривце за такву судбину Црне Горе, "нити у оне који никада нису престали да кривотворе историјске чињенице".

Стицај околности на глобалној политичкој сцени, како је рекао, довео је до слома Југославије и ставио Црну Гору пред нова искушења.

Према његовим ријечима, 1999. године Црна Гора није направила грешку да, вођена инстиктом савезничке одговорности, уђе у рат с међународном заједницом.

"Нисмо подлегли атмосфери нетолеранције према различитостима у времену националних и вјерских сукоба свуда око нас, већ смо очували мир, збринули изгнанике откуд год да су дошли и тиме учврстили темеље своје мултиетничности и мултикултуралности", рекао је Ђукановић.

Свечаности обиљежавања 100. годишњице Првог свејтског рата,  присуствовали су највиши државни званичници, представници законодавне, извршне и судске власти, дипломатског кора, те политичког, културног и јавног живота Црне Горе, пренијела је РТЦГ.