latinica  ћирилица
20/11/2014 |  15:31 | Аутор: РТРС

Плави дизел без акциза и путарина

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је Нацрт измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ које се односе на "плави дизел" и упутио их у процедуру надлежним институцијама ентитета и БиХ.

Подржан је и захтјев пољопривредника за изједначење цијена ветеринарског прегледа при увозу у БиХ са цијенама на уласку у земље Европске уније. Измјенама и допунама овог закона прецизира се на који начин се прометује плавим дизел горивом, гдје ће пољопривредни произвођачи моћи набављати ово гориво без плаћања акциза и путарина, а предвиђен је и поврат акциза за превознике.

Уз Нацрт измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, који су припремили чланови УО из реда стручњака и представници УИО, на данашњој сједници додате су и примједбе које су имали представници Владе Федерације БиХ о чему ће се на крају изјаснити надлежне комисије ентитетских парламената, а биће достављене и мисији Међународног монетарног фонда. Разматрајући могуће мјере које Управни одбор УИО може предузети да омогући бољу конкурентност домаћих пољопривредних произвођача, на данашњој сједници подржан је захтјев пољопривредних удружења да се изједначи цијена ветеринарског прегледа при увозу у БиХ са цијенама на уласку у земље Европске уније. У складу са захтјевима пољопривредних удружења у БиХ, Управни одбор УИО сугерисао је руководству Канцеларије за ветеринарство БиХ да убрза рад на испуњавању услова из Мапе пута која се односи на извоз млијека, млијечних прерађевина и намирница животињског поријекла у земље ЕУ.

Управни одбор задужио је УИО БиХ да провјере увоз меса по одобреним квотама и да се у року од 30 дана, преконтролишу све издате потврде.