latinica  ћирилица
20/11/2014 |  16:01 | Аутор: РТРС

Димитрије Бањац за РТРС: Напили смо се воде са извора "Надреалиста"

Димитрије Бањац је тридесетосмогодишњи инжењер технологије, супруг и отац и младалачки заљубљен у стрип - не само као колекционар, већ и као неко ко их оригиналним преводима приближава широј публици. Као и већини припадника његове генерације, омиљен му је “Алан Форд”. Ништа од овог га ни не разликује од те већине, све док се не представи као “главни архиватор Ђорђе Чварков”.
Димитрије Бањац - Фото: РТРС
Димитрије БањацФото: РТРС

Бањац је у интервјуу за портал РТРС-а говорио о вези “Државног посла“ са <ем>државним послом, незаобилазној “Топ листи надреалиста“, јер каже да су “<ем>можда један од наставака који се напио воде на том извору“, а Чварков нам је у Бањалуци рекао и да Торбица сада није могао да дође у завичај, али да припада овдје.

Разговарао: Бранислав Михајловић

С обзиром на тематику коју свакодневно обрађујете у “Државном послу“, да ли сте били у ситуацији да Вам неко од запослених у јавном сектору каже да сте позитивно утицали на неког ко нпр. ради у подрумској канцеларији неког јавног предузећа? Да ли знате да је неко због вас рекао “<ем>Хеј, хајде да не будемо више као они из Државног посла“?

Морам да ти кажем да ми је мало незгодно. Познајем људе који на државном послу “горе“ од посла. Знам људе којим данас на шaltеру 400 странака тражи нешто и сви су бесни на њих. Такође, познајем људе који “носе“ те државне фирме и који су изузетни у оном што раде.

Један од њих је и један менаџер у државној фирми и стварно не познајем неког раднијег од њега. Он не стаје цео дан.

Али, постоје и они – зна се који! Увек заслужни.

Заслужни за ово, за оно, по неким линијама...родбинским...

Они су остављени у тим фирмама да апсолутно ништа не раде. Не верујем да смо их покренули. Али верујем да смо им указали да је то што они раде чиста будалаштина.

А да ли Вам је неко од менаџера у јавном предузећу, можда тај којег познајете, препричао неку анегдоту која је апсурднија од ваших скечева?

Веруј ми има и горих. Назову људи и кажу “Ко вам из ове фирме јавља?“.

Када су први пут, још пре неколико година, донели одлуку да се смање плате, они су направили нову систематизацију, па су бодове подигли за пет посто, тако да је све остало по истом.

И ми направимо епизоду где се ја одвајам од душе зато што ће ми смањити плату за пет посто и онда викнем: “Сада ћемо ми повећати коефицијент за пет посто, па ће све остати исто“.

После зову људи и кажу “Шта ви то радите, јесте ли нормални?“. На основу тога многи мисле да имамо инсајдере.

Прије двадесетак година највише смо се смијали скечевима “Топ листе надреалиста“, за које су такође мислили да имају инсајдере и који су карикирали тадашње друштвене процесе. Како коментаришете ставове публике да је “Државни посао“ један од ријетких наставака те врсте “квалитетног хумора“ на екранима?

Можда смо један од наставака који се напио воде на том њиховом извору.

Мислим да не можемо да им приђемо, јер оно што су они радили је за мене била јако добра “зезанција“, да не кажем неку гору реч.

Читав концепт са тим скечевима, читаве емисије, па и они сами су непревазиђени.

Мени је најбоље оно кад Ђура и Неле седе кући, па онда Минка уђе и зову Арсланагића.

“Државни посао“ се од понедјељка емитује и на програму РТРС-а. Зна ли Ђорђе Чварков да ли сада Драган Торбица има више позива од људи из завичаја?

Он није могао да дође. Имао је неке пословне обавезе, али би био позитивно изненађен. Ипак је он овде свој на своме.

 

Димитрије Бањац или Ђорђе Чварков био је гост у емисији "Људовање",  а серију "Државни посао" можете пратити сваким радним даном од 18.45 и викендом од 18.35.