latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:02 | Аутор: СРНА

Инцко: Политички лидери морају искористити прилику за нови почетак

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да политички лидери у БиХ имају прилику за нови почетак након недавно проведених општих избора, коју морају искористити да промијене курс и створе позитивну атмосферу за реформе.
Валентин Инцко - Фото: архив
Валентин ИнцкоФото: архив

Инцко је указао на потребу да на свим нивоима буде брзо формирана власт и позвао је изабране званичнике да утврде конкретан реформски план и договоре формирање влада да би омогућили помаке о многим питањима.

Он је нагласио да међународна заједница треба да настави да пружа подршку позитивним политичким иницијативама и буде чврста у настојањима да спријечи оспоравања Мировног споразума или покушаје подривања БиХ да би реформски напори у успјели, саопштено је из ОХР-а.

"Вријеме је да политички лидери покажу чврст осјећај за реалност, конструктиван компромис и политичку вољу. Међународна заједница спремна је пружати подршку, али суштинска одлука да се иде напријед мора потицати из БиХ, односно из захтјева грађана и далековидних потеза изабраних лидера", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, политички лидери морају почети стављати интересе грађана на прво мјесто поштивањем и провођењем Мировног споразума и испуњавањем услова за чланство у ЕУ и НАТО-у.

Високи представник данас борави у Варшави, гдје се састао са министром иностраних послова Пољске Гжегожом Схетином. Претходних дана Инцко је боравио и у Вашингтону гдје је разговарао са високим званичницима Стејт департмента и члановима Конгреса САД.