latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:20 | Аутор: СРНА

Трећа оптужница против Дулића

Тужилаштво Србије за организовани криминал је након спроведене допуне истраге подигло оптужницу против бившег министра животне средине Оливера Дулића и осталих због злоупотребе у издавању дозвола за постављање оптичких каблова и прибављања користи инвеститорима више од 66.000 евра.

На основу свих предузетих истражних радњи оптужница је подигнута против Дулића, његовог тадашњег помоћника Небојше Јањића и генералног директора ЈП "Путеви Србије" Зорана Дробњака, саопштено је из Тужилаштва.

У току истраге и њене допуне закључено је да постоји оправдана сумња да су они приликом издавања локацијских и грађевинских дозвола за постављање мреже оптичких каблова инвеститорима линијских инфраструктурних објеката телекомуникационе мреже прибавили имовинску корист и на тај начин извршили продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја. Проведене су све наложене истражне радње, те прибављени правни акти државних органа, јавних и локалних предузећа са цијеле територије Србије преко којих прелази мрежа оптичких каблова којима је уређена обавеза и висина накнаде за издавање урбанистичко техничке документације.

Обављено је економско финансијско вјештачење у циљу утврђивања висине прибављене имовинске користи по основу избјегавања плаћања накнада за издавање урбанистичке документације и испитана су у својству свједока сва лица на која је суд указао.

Тужилаштво наводи да се су они на тај начин извршили продужено дјело злоупотребе службеног положаја, а ово је трећа оптужница у том случају.

Дулић, бивши министар заштите животне средине и просторног планирања, осумњичен је да је са сарадницима, словеначкој фирми "Нуба инвест" бесправно омогућио да изгради каблове на саобраћајницама којима управљају "Путеви Србије" и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.