latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Узети у обзир пријатељски карактер односа Русије и Србије

Русија се нада да ће Србија при рјешавању питања могућег прикључивања санкцијама ЕУ Русији узети у обзир пријатељски карактер односа између Русије и Србије.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Ово је изјавио представник руског Министарства иностраних послова Александар Лукашевич.

"Веома се надамо да ће српске колеге извагати све околности повезане са рестриктивним притиском на Русију и узети у обзир добар, пријатељски, стратешки карактер наших односа са Србијом, што је још једном потврдила недавна посјета предсједника Русије Београду", рекао је Лукашевич на брифингу.

"Русија сматра санкције апсолутно нелегитимним и непријатељским", рекао је он, и додао, да су "нарочито неприхватљиве методе које користе наше европске колеге, убјеђујући и приморавајући друге земље да се прикључе кампањи притиска санкцијама на Русију".

"Тај метод далеко је од цивилизованог, нарочито према земљама које теже да ступе у ЕУ", казао је Лукашевич.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је раније данас, да Србија "у овом тренутку неће уводити санкције Русији", али и да чланство у ЕУ подразумијева заједничку спољну политику.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је он "инсистирао да са Ханом разговара о Русији, а да Хан није инсистирао на тој теми".