latinica  ћирилица
20/11/2014 |  20:13 | Аутор: Глас Српске

Дуња Кустурица: На Кустендорфу не инсистирамо на гламуру

Селектор филмског и музичког фестивала Кустендорф Дуња Кустурица изразила је задовољство што је овај фестивал окарактерисан као један од, по атмосфери, "најопуштенијих, односно најприроднијих фестивала" од престижног америчког филмског часописа Мувимејкер из Калифорније.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

- Препознатљиви смо по томе да не инсистирамо на гламуру, иако на фестивал доводимо велика свјетска имена из свијета филма - рекла је Дуња Кустурица, додавши да ово признање даје гаранцију да ће фестивал бити успјешно организован и у будућности.

Она је најавила да ће Кустендорф и у будућности задржати опуштену и приступачну харизму када је у питању филмски, али и музички дио.

- То је оно што карактерише наш фестивал - истакла је она, и додала, да се изузетно радује мноштву младих редитеља који ће бити окосница предстојећег Кустендорфа, који се традиционално одржава у јануару у Дрвенграду, на Мокрој Гори.

Часопис Мувимејкер је на годишњој листи 25 филмских фестивала описао Кустендорф као једну од "најчуднијих и најљепших прослава филмске умјетности".

У тексту се истиче да источноевропска бајковита тврђава Емира Кустурице - Дрвенград, сваког јануара постаје истинска умјетничка енклава са пројекцијама из престижне међународне селекције цјеловечерњих, као и из такмичарског програма кратких студентских филмова у предивном, опуштеном окружењу.

Несумњиво сјајна кинематографија је заједничка особина изабраних 25 фестивала, као и промишљени, инспиративни разговори и едукативни догађаји.

- Ту је и воља за експериментисањем са нестандардним програмима и интегрисањем филма у aлтернативне просторе, али и друге медије, како традиционалне, тако и оне најновије - наводи се у тексту часописа Мувимејкер.