latinica  ћирилица
20/11/2014 |  21:31 | Аутор: РТРС

Човић: Сачекати резултате гласања у НСРС прије формирања власти на нивоу БиХ

Сви би требало да чекају резултате гласања у Народној скупштини Републике Српске прије формирања власти у Босни и Херцеговини, изјавио је за Федералну телевизију лидер ХДЗ БиХ Драган Човић.

Иза обећаног, било нешто потписано или не, увијек би требало стајати, каже Човић и додаје да се у БиХ не може формирати извршна власт прије него што буде конституисана законодавна.

"Уистину не одлучује неко из Федерације ко ће представљати власт у Републици Српској. Колико ја знам, заказана је сједница НС РС за 24. новембар. Они ће се договорити око власти тамо", изјавио је Човић.

Према његовим ријечима власт би требало формирати одоздо према горе.

"Некоме се можда жури, али је јасан редослијед формирања власти", подсјећа Човић и наглашава да је због тога потребно сачекати конститутивну сједницу Парламента Републике Српске.

Човић каже да приликом недавне посјете Загребу на њега нико није вршио притисак у вези са формирање власти.

Лидер ХДЗ-а је коментарисао и могућност да скупштинска већина не буде на страни актуелне владајуће коалиције.

"Ако господин Додик или СНСД не уђу у власт ништа се неће догодити, неко други ће направити власт. Оно што је мени циљ јесте дати шансу да легитимни представници једног, другог и трећег народа стварно добију шансу да уђу у власт", рекао је Човић.

Од сада Човић најављује да ће трочлано Предсједништво дјеловати јединствено када је ријеч о спољној политици, рекавши да је о томе већ разговарао с другим члановима Предсједништва БиХ, Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем.