latinica  ћирилица
20/11/2014 |  22:34 | Аутор: СРНА

Путин: "Обојене револуције" - упозорење и лекција за Русију

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да су "обојене револуције", које су се догодиле у неким земљама, лекција и упозорење за Русију и да ће власти учинити све што је неопходно да се то не би десило.
Владимир Путин - Фото: daily mail
Владимир ПутинФото: daily mail

"У савременом свијету екстремизам се користи као инструмент геополитике и расподјеле сфера утицаја. Видимо до каквих је трагичних посљедица довео талас такозваних обојених револуција, какве су потресе доживјели и доживљавају народи земаља које су прошле неодговорне експерименте прикривеног а некад и грубог, рушилачког мијешања у њихов живот", рекао је Путин на сједници Националног савјета за безбједност.

Путин је нагласио да борба против екстремизма у Русији нема никакве везе са борбом против другачијег мишљења, те да све политичке снаге имају право да се боре за власт, али у оквиру закона, преносе руске агенције.

Руски предсједник је упозорио да ће за екстремизам морати да се одговара по свој строгости закона.

Путин је указао на то да је у борби против екстремизма потребно повећати пажњу посвећену међунационалним односима, раду са омладином и усавршити миграциону политику.

"Потребно је појачати контролу поштовања правила боравка миграната у Русији, бавити се у реалности њиховом социјалном и културном адаптацијом, заштитом радних и других права", нагласио је руски предсједник.

У Русији 2014. године појачана одговорност за екстремизам, амандманима на Кривични закон појачана је одговорност за јавно позивање на извршење екстремистичке активности, између осталог и путем интернета, подсјећа руска агенција ТАСС.