latinica  ћирилица
21/11/2014 |  08:59 | Аутор: novosti.rs

Анис - зачин који тјера несаницу

Јача желудац и убрзава варење, дјелује против грчева и надимања, чисти слуз из плућа, желуца, бешике и бубрега

Због пријатног мириса и укуса, зачинска биљка анис (Pimpinella anisum) обилно се користи у многим европским, али недовољно у нашој кухињи.

За њега су знали још древни Египћани, у античкој Грчкој је коришћен за ароматизацију вина, Римљани су га пренијели у Тоскану, одакле се даље ширио по Европи.

Плод аниса, односно зрело сјеме,  веома је љековит. Садржи протеине и угљене хидрате, као и етерично уље, чији је главни састојак транс - анетол, од кога потиче специфична арома и слаткаст укус. Богат је витаминима А и Ц, фолном киселином, као и калцијумом, магнезијумом, фосфором и калијумом.

Сјеме дјелује против надимања, умирује грчеве, јача желудац и убрзава варење. Да бисте се изборили са мучнином узрокованом превише масном храном, јаким зачинима или препрженим јелима, рјешење је да три до четири пута дневно пијете анисов чај са пола кашичице меда и свјежим листићем нане.

У народној медицини сјеме се препоручује за јачање нерава, чишћење крви и накупљене слузи из плућа, желуца, бешике и бубрега, али и за регулисање нередовне менструације. Особе које пате од несанице такође би требало да га користе.

- Анис је јастук који те чува од лоших снова - каже енглеска крилатица.

Етерично уље од давнина је у употреби за смањивање апетита, а показало се успјешним и за подстицање циркулације, тако да дјелује против целулита. Међутим, оно не би смјело да се држи на свјетлости и ваздуху, јер губи важан састојак анетол.

СПРЈЕЧАВА НАДИМАЊЕ

Послије обилних оброка или конзумирања тешке хране, анис је право рјешење. Кашичицу самљевених плодова кувајте десетак минута у два децилитра млијека. Када се охлади, додајте мало меда и пијте неколико пута у току дана, док сметње не престану. Љековити су и суви плодови аниса који се жваћу. Прави се и чај, тако што се једна кашичица уситњених плодова прелије шољицом кључале воде и остави да одстоји десетак минута.

ЧИСТИ ДИСАЈНЕ ПУТЕВЕ

Чај од аниса је вишеструко дјелотворан, а посебно је добар за чишћење дисајних путева и органа за варење. Прави се тако што се једна кашичица сјемена прелије са два децилитра кључале воде, преклопи се, остави да одстоји 15 минута и затим проциједи. Пије се три пута дневно послије главних оброка, мада је најбољи ако се узима између јела и прије спавања.