latinica  ћирилица
21/11/2014 |  11:00 | Аутор: СРНА

Семберија: При крају берба кукуруза

Берба кукурза на подручју Семберије завршена је на 90 одсто од укупно 24.000 хектара засијаних овом културом, рекао је предсједник Удружења пољопривредника Републике Српске - град Бијељина Љубо Малетић.
кукуруз - Фото: ТАНЈУГ
кукурузФото: ТАНЈУГ

 Берба кукуруза, који је пресијаван због поплава, на 8.000 хектара или на једној трећини од укупно засијаних површина, при самом је крају и за десетак дана биће завршена.

- Прољеће и љето нам није било наклоњено, имали смо поплаве, пуно кише, града и неповољног времена за радове на њивама, али је изузетно повољна јесен надокнадила све, рекао је Малетић.

Он каже да је завршено 75 одсто послова на припреми јесење пшенице.

- Остало је да се уради зимско дубоко орање за прољећну сјетву и те припреме ћемо урадити само да буде настављено овако лијепо вријеме, каже Малетић и додаје да ће седам–осам лијепих дана бити довољно да пољопривредни произвођачи заврше припрему и за прољећну сјетву.

Малетић каже да је велики број сточара прије 15-ак дана већ припремио за силажу обрани пресијавани кукуруз, чиме је највећи дио кукуруза уклоњен са њива и припремљен и за сточну храну.

Говорећи о помоћи поплављеним пољопривредним газдинствима, о такозваним зеленим ваучерима, Малетић је рекао да сада није реално очекивати било какву врсту те помоћи док се не ревидира пријављена штета.

Он сматра да би све случајеве пријављивања непостојеће штете требало казнити, јер, како је нагласио, због њих трпе они који су заиста тешко погођени поплавама.

- За сада није реално очекивати `зелене ваучере`, али ако се све ово отклони до прољећа, могли бисмо их очекивати за прољећну сјетву, рекао је Малетић.

Он каже да пољопривредници преузимају регресирано гориво, уз рок који им је продужен до 15. децембра.

- Морамо захвалити Влади Српске и ресорном министарству, јер су нам продужили рок за преузимање горива, а продужен је и рок за предавање захтјева за подстицаје, такође, до 15. децембра, рекао је Малетић.

Он је, у име Удружења, захвалио Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске које је рок за подношење захтјева за подстицај од 250 марака по хектару засијаном јесењим културама продужило до половине децембра.

Он, међутим, тражи да надлежне институције, инспекције и други органи провјере зашто је на бензинским пумпама на којима могу подизати регресирано гориво, како тврди, оно најскупље.

- Сматрам да је неопходно преиспитати зашто је само на овим пумпама гориво скупље. На свим осталим је 1,99 марака и када одбијемо 60 пфенига, колико нам је одобрила Влада, требало би да плаћамо 1,49 марака по литру, каже Малетић и додаје да је несхватљиво зашто само на пумпама одређеним за преузимање регресираног горива оно кошта, уз урачунатих 60 пфенига, 1,65 марака.