latinica  ћирилица
21/11/2014 |  14:23 | Аутор: СРНА

СНСД, ДНС и СП имају већину од 44 гласа у НСРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ова странка, ДНС и СП у овом тренутку имају скупштинску већину од 44 гласа за избор руководства Народне скупштине Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да има имена посланика који ће чинити апсолутну већину, која ће се манифестовати на конститутивној сједници Народне скупштине 24. новембра.

"Ту су и два посланика које предводи лидер Напредне Српске Адам Шукало, и још два посланика која нису била у овој политичкој групацији. Тако да ћемо са најмање 44 гласа завршити избор новог скупштинског руководства и нове владе", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Посланици у Народној скупштини у мандатном периоду 2014-2018. године у понедјељак, 24. новембра, на конститутивној сједници положиће свечану заклетву. Дневним редом конститутивне сједнице Народне скупштине предвиђено је да заклетву положе предсједник и потпредсједници Републике Српске.

СДС У ОЧАЈУ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ СА КОАЛИЦИЈОМ "ДОМОВИНА"

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да је СДС у очају и да покушава да очува структуру, не бирајући средства, због чега је потписао споразум са Коалицијом "Домовина" о заједничком наступу у Народној скупштини Републике Српске.

"Немам информацију да је споразум потписан са Савезом за промјене, него са СДС-ом. Политичка лијеност и спремност да се све што уради СДС третира као потез Савеза за промјене видљиви су и у чињеници да су са СДА и Демократском фронтом споразум потписали као политичке партије, а не као Савез", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Коалиција "Домовина" је насљедник политичких циљева Коалиције "Први март", у којој доминантну улогу очигледно има СДА, и она је за Републику Српску политички опасна групација.

Додик је поручио да "Домовина" неће остварити циљ да у Републици Српској буде "језичак на ваги", јер СДА није потребна за већину коју имају СНСД, ДНС и СП.