latinica  ћирилица
21/11/2014 |  14:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Власт у Српској чиниће досадашња владајућа коалиција

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће Српска бити прва која ће формирати власт у БиХ, и да ће ту власт чинити досадашња владајућа коалиција.

Она је рекла да постоји већина за формирање такве власти и додала да ће тиме што ће прва формирати власт Република Српска показати да тај посао може урадити брзо, ефикасно и без потреса.

- Грађани ће у понедјељак видјети скупштинску већину, а након тога се иде у формирање владе. Српска показује свој капацитет који је до сада показивала, рекла је Цвијановићева новинарима након промоције дипломираних правника унутрашњих послова у Управи за полицијско образовање у Бањалуци.

Према њеним ријечима, ситуација са формирањем власти у кантонима и ентитетима рефлектује се на нивоу БиХ.

Цвијановићева је нагласила да СНСД у Српској у процесу формирања власти већ трећи пут учествује са аспекта партије која има највећи број гласова и врло је легитиман партнер свакоме ко жели да проводи одређене политике, а да "при томе не правите било какве програмске коалиције".

- Политички репрезенти из Српске су ти који налазе своје мјесто у Савјету министара БиХ и институцијама БиХ, али то не значи да се тамо иде да се пузи и да се прихвата оно што каже неко други, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да опозиционе партије из Српске воде "обезглављену политику" и да су руководства тих партија одметнута од свог чланства.

- Та руководства добро полемишу са онима са којима њихово чланство никада не би полемисало и пузе пред оним пред којим њихово чланство не би пузало. Руководство опозиције полемише са патријархом, са Асоцијацијом оснивача Српске, али не полемишу са Бакиром Изетбеговићем, него су му /Изетбеговићу/ дали микрофон да објашњава политике сваке опозиционе партије у Српској, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, руководства опозиционих партија из Српске су дали микрофон и Емиру Суљагићу из коалиције "1. март" да и он објашњава њихове политике.