latinica  ћирилица
21/11/2014 |  15:08 | Аутор: sportske.net

Знате ли који клубови имају највише навијача на свијету?

Да ли сте се икада питали колико ваш клуб укупно има навијача? Како уопште и измјерити?
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Број попуњених мјеста на стадиону даје једну представу, ипак трибине имају лимитирани капацитет.

Један од најлакших начина да провјерите навијачку базу свог клуба јесу друштвене мреже, платформе глобалне комуникације које омогућавају увид у овакве ствари.

Сабирањем фанова присутним на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Гугл плусу, Јутјубу европски медији су покушали да одгонетну на питање ко су клубови са највећим навијачким базама на планети.

Начинили су листу од шест клубова, четири енглеска и два шпанска.

На шестом мјесту је – Ливерпул са бројком од укупно 32.452.662 навијача на друштвеним мрежама. Пробој на азијско тржиште има велики утицај, највећа база Ливерпулових навијача долази, вјеровали или не, са Тајланда.

На петом мјесту још један енглески представник – Арсенал, са бројком од 40.233.307 навијача.

Иако имају одличан утицај на водећим друштвеним мрежама, Јутјуб канал није јача страна Тобџијама.

На четвртом мјесту градски ривал Венгеровог тима, лондонски Челзи са бројком од – 50.502.029 навијача на друштвеним мрежама.

Пратећи успјехе на терену, раст навијачке базе доживио је бум управо у посљедњих 11 година.

Треће мјесто припало је посрнулом гиганту, Манчестер јунајтеду, глобалном бренду који на друштвеним мрежама у овом тренутку има укупно – 71.524.249 навијача и убједљиво води у домаћој конкуренцији.

Изненађујуће, одласком Сер Алекса Фергусона, бројке су нагло скочиле када је у питању база навијача на друштвеним мрежама.

"Ђаволи" су се модернизовали, окренули се друштвеним токовима, а база би сигурно била још већа да Јунајтед има и свој званични Јутјуб канал. Иначе, "Ђаволи" су једини велики свјетски клуб који није званично присутан на овом медијском каналу.

Није тешко наслутити која су преостала два клуба. Већ је речено, у питању су шпански, наравно, гиганти.

На другој позицији – Реал Мадрид са знатно већом цифром у односу на трећепласирани клуб – 103.474.442 навијача на друштвеним мрежама.

Краљевски клуб већину својих навијача има на Фејсбуку са 77.7 милиона, док га на Твитеру прати 13.5 милиона људи, што је рекорд на овој друштвеној мрежи.

Побједник и клуб на првом мјесту ове листе – Фудбалски клуб Барселона са 106.196.544 навијача на друштвеним мрежама.

Каталонци су без премца када је Фејсбук база у питању – 79 милиона, док су на другом мјесту на Твитеру, са бројком за 300 хиљада мањом од Реал Мадрида.