latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:08 | Аутор: СРНА

Попис становништва- успостављена електронска база података

Електронска база података са пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ успостављена је послије 12 мјесеци и очекивања су да ће први резултати најкасније бити објављени у априлу или мају 2015, рекао је предсједавајући Управљачке групе Међународне посматрачке операције /ИМО/ Питер Еверерс.

Еверерс је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да је ријеч о преносу података са пописница у дигиталну форму.

"Било је потребно мало дуже времена него што је уобичајено али то није забрињавајуће, јер БиХ нема искуство у том процесу", навео је Еверерс, који је и директор Канцеларије Европске комисије за статистику /ЕУРОСТАТ/.

Експерти ИМО-а, који су анализирали активности домаћих институција, оцијенили су веома високо квалитет електронске базе података.

"Обрада података вршена је са професионалношћу и стручном независношћу у складу са препорукама ИМО-а и није било никаквог утицаја на то изван статистичких институција БиХ, као што је политички утицај", нагласио је Еверерс.

Он је истакао да ИМО очекује да у наредних шест мјесеци статистичке институције БиХ прођу кроз преостале фазе рада - финализацију обраде пописних података и постпописне анкете.

Еверерс је навео да ће резултати садржавати најважније податке, односно главни сет табела са подацима, након чијег ће објављивања Мисија ИМО-а објавити званичну анализу пописа, те је позвао надлежне институције БиХ да интензивирају даље кораке у сљедећим фазама обраде података.

"Очекујемо даљу посвећеност домаћих институција у преосталим фазама обраде података. До сада је показана добра сарадња међу три статистичке институције", рекао је Еверерс.

Он је закључио да БиХ није изузетак у томе што ће јој бити потребно око годину и по дана за окончање главних активности обраде података, након пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ који је проведен у октобру 2013.