latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Горбачов: Путин спасио Русију од распада (ВИДЕО)

Бивши предсједник СССР-а Михаил Горбачов позитивно је оцијенио улогу садашњег предсједника Владимира Путина у историји Русије, али га је упозорио да не понавља исте грешке које је он правио док је био на челу Совјетског савеза.
Михаил Горбачов - Фото: Screenshot
Михаил ГорбачовФото: Screenshot

Путин је имао велику улогу у стабилизацији ситуације у земљи након што је Борис Јељцин сишао са власти, када је главни задатак био да се Русија спаси од распада, рекао је Горбачов на представљању своје нове књиге "После Кремља" у Москви, преноси Танјуг.

Иако су коришћене ауторитарне методе, циљеви које је Путин зацртао се поклапају са интересима већине, истакао је Горбачов.

"Ми имамо предсједника, оствареног предсједника, али се чини да је почео да пати од истог обољења од којег сам патио и ја за вријеме перестројке - претјераног самопоуздања", упозорио је бивши лидер Совјетског савеза.

"Тада се чинило да смо ухватили Бога за браду", рекао је Горбачов, подсећајући се периода док је био на челу државе и покренуо перестројку.

Он је навео да је сигуран да се Русија неће вратити у прошла времена. "Људи, а посебно они млади, одрасли су у вријеме гласности и нико не може да их врати у вријеме у којем смо ми живили", истакао је Горбачов.

Присјећајући се притиска под којим је био након што је поднио оставку у децембру 1991. године, бивши предсједник СССР-а је рекао да је то издржао и да планира још дуго да живи.

Горбачов, добитник Нобелове награде за мир, објавио је и да ради на програму за стабилизацију ситуације у свијету.

"У Берлину, приликом обиљежавања 25. годишњице рушења Берлинског зида, добио сам позив из озбиљних свјетских кругова да почнем да радим на програму који би донио мир свету и спријечио крваве сукобе који се сада догађају", рекао је Горбачов.