latinica  ћирилица
21/11/2014 |  18:25 | Аутор: СРНА

Свједок на суђењу Зупцу: Демонстранти су били организовани

У наставку суђења директору СИПА БиХ Горану Зупцу данас је саслушано пет полицијских службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Свједоци су потврдили да је, према плану ванредног обезбјеђења који је урадио командир Јединице за обезбјеђење ВИП лица и објеката Кемал Кљајић, на заштити зграде Предсједништва током демонстрација 7. фебруара у Сарајеву, било ангажовано 69 људи.

Кљајићев помоћник, Радислав Јањетовић навео је да су из ове јединице била ангажована 34 полицајца, из Јединице за подршку 22 и још четири полицајца у цивилу, а из Јединице за обезбјеђење дипломатско-конзуларних представништава девет полицајаца.

Јањетовић је рекао да не зна да ли је тадашњи директор Дирекције Химзо Селимовић био упознат о плану обезбјеђења, али да "вјероватно јесте, јер би требао знати". Он је додао да су демонстранти, након паљења зграде Кантона око 14 часова, у мањим, али добро организованим групама, кренули према Предсједништву.

"Већина њих била је маскирана, имали су фантомке и капуљаче на главама. Једни су разбијали видео камере, други носили летве и лупали по чему су стигли, а трећи бацали камење и запаљене траке. Неколико њих је разбило врата на свечаном улазу у зграду Предсједништва и ушло унутра", испричао је Јањетовић који је, са још неколико колега, био повријеђен.

Он је додао да је зграда Предсједништва запаљена иза 15 часова, те да су пожар изазвали бачени коктели.

Начелник Одјељења за обезбјеђење објеката у Дирекцији Ивица Бошњак истакао је да, расположивим снагама у људству и опреми, нису могли ефикасно одбранити зграду Предсједништва.

"Према плану, ангажовано је 69 полицајаца, а ја сам мобилисао још неке расположиве снаге, тако да нас је било око 100, што и даље није било довољно. Од директора Селимовића и претпостављеног Сеада Шарића, око 14.30 часова тражио сам помоћ, али од њих никада нисам добио конкретан одговор, осим да помоћ стиже", рекао је Бошњак.

Према његовим ријечима, помоћ је стигла иза 18 часова, када су скоро у исто вријеме дошле Специјална јединица федералног МУП-а и полицијски службеници Дирекције. Бошњак је испричао да се он са својом јединицом, која не располаже адекватном опремом, не би могао ефикасно одупријети насилним демонстрантима.

И помоћник командира за обезбјеђење ВИП лица и објеката Вине Башкарад потврдио је да је од почетка демонстрација, на заштити зграде Предсједништва било 69 припадника Дирекције. Он је навео да су се демонстанти прво сукобили са припадницима Кантоналног МУП-а испред зграде Кантона, након чега су кренули према Титовој улици и згради Предсједништва.

"Све је било блокирано. Зграда Предсједништва је почела да гори око 16.15 часова, а запослени у њој су раније били упозорени да напусте зграду", навео је Башкарад.

Командир Јединице за интервенције и подршку Раденко Чворо истакао је да је требало више полицијских службеника опремљених и обучених за контролу јавних нереда, те да се без помоћи, зграда Предсједништва није могла одбранити. Он је навео да је седам, од 22 припадника његове јединице, тада било повријеђено, међу којима је био и он.

"Притисак демонстраната је био огроман, на нас су бацали чврсте предмете и без помоћи се нисмо могли одбранити", навео је Чворо.

Чворин помоћник Семир Каваз потврдио је да је Јединица за интервенције и подршку добила помоћ када се готово све смирило.

Наставак суђења Горану Зупцу биће одржан 28. новембра. Тужилаштво је најавило долазак стручних свједока који ће приказати филмове снимљене током демонстрација, као и једног вјештака.