latinica  ћирилица
21/11/2014 |  18:55 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Тринаест жртава сњежног невремена

Сњежна олуја, која је захватила сјевероисток САД и због великих сњежних наноса високих чак два метра готово потпуно блокирала нека насеља, до сада је однијела 13 живота.
Снијег у Бафалу - Фото: АП
Снијег у БафалуФото: АП

Двоје старијих људи изгубили су живот пошто су евакуисани из старачког дома, док је један 50-годишњак пронађен мртав у његовом возилу, навео је АФП.

Мећаве, у којима је јужно од града Бафала за само неколико дана пала годишња количина снијега, изазвале су рушење најмање 30 зграда, угрожавале насеља са монтажним кућама и паралисале читава насеља, извјештава француска агенција.

Претходних десет жртава преминуло је усљед изложености екстремно ниским температурама у окрузима Нијагара и Ири у савезној држави Њујорк, а неколико људи преминуло је од срчаног удара док су чистили високе наносе снијега са својих кућа и аутомобила.

Америчка Национална метеоролошка служба упозорава да би сутра могло да падне додатних 60 до 90 центиметара снијега, да је видљивост на путевима равна нули и да би сњежна олуја могла да буде праћена грмљавином и муњама.

Усљед сњежног невремена, које је ове године захватило САД неуобичајено рано, оштећене су многе куће и пословне зграде, отказан велики број летова, док су неки возачи по чак два дана били заробљени у сњежним наносима на путевима.

Због огромних количина снијега у посљедња два дана, отприлике једнаких просјечним падавинама снијега у годину дана, више од 5.000 људи ангажовано је на рашчишћавању улица и путева, укључујући припаднике Националне гарде.

Очекује се да ће у суботу температуре на сјевероистоку САД порасти изнад нуле, а затим и значајно скочити, па би то могло да донесе велике количине кише. Уз снијег који се буде топио, то би могло да изазове поплаве, упозоравају званичници.