latinica  ћирилица
21/11/2014 |  19:20 | Аутор: РТРС

И трећи Бошњак, као Србин, у Парламенту ФБиХ!?

У новом сазиву скупштине Кантона Сарајево сједиће два посланика Босанске странке - Харис Плехо и Расим Смајић. То не би било ништа неуобичајено, да се обојица нису изјаснили као Срби.

Њиховим стопама пошао је и Нермин Бјелак из Босанске патриотске странке. Преко ноћи промијењена национална припадност, овој тројици би се могла исплатити, јер им се свима смијеши мјесто у српском Клубу делегата федералног Вијећа народа. 

Харис Плехо у чињеници да се на изборима изјаснио као Србин, а на попису као Бошњак, не види ништа спорно.

- Оно што је моја жеља била, а видим да сам у томе доста успио, јесте да Изборни закон приближим грађанима БиХ, ако би се почео злоупотребљавати онда би до озбиљних проблема ова држава могла доћи - изјавио је Плехо.

Скупштински колега новоизабраних посланика који су се изјаснили као Срби, Предраг Којовић, каже да су бошњачки посланици који су се изјаснили као Срби овим извукли личну корист.

- Сасвим је сигурно да се ради о једном бизарном и апсурдном случају. У једну руку ми је драго због овога, јер ово показује апсурдност система - рекао је Којовић.

О овом случају у ЦИК БиХ, данас нико није желио да се изјасни, а у Агенцији за заштиту личних података наглашавају да је ЦИК морао провјерити све податке. Из СИПА смо добили писани одговор – да тренутно немају жалби и да не раде на оваквим предметима.