latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:59 | Аутор: Агенције

Магични гел зауставља крварење у трену (ВИДЕО)

Милиони људи широм свијета умирe од посљедица губитка крви, услед неке повреде. Мала лабораторија у Бруклину „Ветигел“ намјерава да то промјени.
Магични гел - Фото: Screenshot
Магични гелФото: Screenshot

Њихов производ је желатинаста маса која када се нанесе на рану, у истом тренутку зауставља крварење. Потпуно је природан препарат и убрзава зацјељивање ране.

Оснивач „Ветигела“ Џо Ландолина рекао је за екипу Блумберга, током обиласка лабораторије, да је њихов препарат потпуно природан и направљен од биљних полимера, који када дођу у контакт са крвљу убрзавају дјеловање тромбоцита.

Не само што невјероватном брзином зауставља крварење и спречава даљи губитак крви, њихов гел помаже процес зацјељења. Дјелује троструко. Погледајте видео снимак.

„Прво, брзо повезује покидано ткиво, што прије свега зауставља крварење. Ствара притисак на мјесту повреде. Друго, у додиру са крвљу активира се фибрин, који је у ствари полимер потребан да би се створио угрушак. Коначно, трећи вид дјеловања јесте активација тромбоцита. Гел узрокује њихово везивање за фибрин“, објашњава Ландолина.

Гел се у основи опонаша природни процес згрушавања, престанка крварења и зацјељења само далеко брже.