latinica  ћирилица
22/11/2014 |  11:06 | Аутор: СРНА

Продужена америчка војна мисија у Авганистану

Амерички предсједник Барак Обама потписао је наредбу којом је на годину дана продужена америчка војна мисија у Авганистану, објавио је данас "Њујорк тајмс".
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Лист наводи да је овом одлуком, коју је Обама донио на састанку са савјетницима за националну безбједност протеклих седмица, обезбијеђена директна улога за америчке војнике у сукобима у Авганистану најмање још годину дана.

Нова Обамина наредба ће омогућити америчкој војсци да проводи мисије против талибана и других екстремистичких група које представљају пријетњу по америчке војнике или авганистанску владу.

Осим тога, нова наредба ће омогућити да америчко ваздухопловство помаже авганистанским снагама у борбеним мисијама, а амерички војници ће моћи повремено да се придруже авганистанским снагама у операцијама против талибана.

Према досадашњим званичним ставовима, америчке борбене акције требало је да буду окончане крајем ове године, нако чега би 9.800 америчких војника, заједно са 3.000 припадника из више западних држава, остали у мисији подршке и обуке авганистанских војника.